Popravak mosta Sava mogao bi potrajati mjesecima

Screenshot HRT

Zbog oštećenja jednog ležaja na mostu Sava, na autocesti Zagreb – Macelj prometuje se samo jednom trakom, a skoro rasterećenje nije izvjesno.

Mostom Sava na autocesti Zagreb – Macelj od jučer se prometuje jednim trakom. Drugi je krak zatvoren zbog oštećenja jednog ležaja na mostu odnosno oslonca konstrukcije. Njegov popravak će trajati, a dotad vozači moraju biti strpljivi.

Redovita ophodnja koja devet puta dnevno pregledava sve dijelove autoceste prijavila je vibracije jače od uobičajenih.

“Ophodari koncesijskog društva autocesta Zagreb Macelj koji pokrivaju tu dionicu su vidjeli da je na određenom konkretno na mostu Sva došlo do određenih vibracija i utvrdil su da je na samom upornjaku jedan čelični dio popuca”, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture za HRT.



Istočni, oštećeni dio mosta građen je 1981. i posljednji je put potpuno saniran 2008. Manje intervencije na mostu napravljene su i prije dvije godine. Pregledan je i nakon oba potresa. Ipak neka se oštećenja ne mogu predvidjeti.

‘Popravak nije pitanje dana’

“Pomaci su rađeni pritiskom prolaska vozila što znači da se opterećenje više nisu prenosila na ležaj nego na kontrukciju samog kolnika, odnosno kolničku konstrukciju, konstrukciju mosta i na upornjak, pojasnio je Miloš Savić”, predsjednik Uprave Autocesta Zagreb Macelj.

Struka pak kaže kako ležajevi imaju rok trajanja i rijetko zakažu. Ipak ovi na mostu Sava mnogo su osjetljiviji.

“Ti ležajevi su takozvani vlačno-tlačni ležajevi. Dakle, moraju preuzimati ne samo opterećenje odzgo nego i opterećenje prema gore. Kad oni puknu, onda je stvar složenija nego kod običnih ležajeva. To znači da cijeli statički sustav više nije kontrolirani nosač nego je greda s konzolama”, objašnjava Zlatko Šavor, viši stručni savjetnik na Građevinskom fakultetu Zagreb.

Sanacija bi mogla potrajati i nekoliko mjeseci jer je riječ o dijelovima izvanserijske proizvodnje.

“Neki konkretan datum još uvijek nemamo, teško je sada još uvijek govoriti o tome”, kaže Savić.

“Ludi moraju biti svjesni da taj popravak nije pitanje dana. Ja se bojim da nije pitanje ni tjedana, ja mislim da je to više pitanje mjeseci”, kaže Šavor.

Iako bi sanacija mogla trajati mjesecima i stvarati gužve poput jučerašnjih, iz Uprave autocesta Zagreb Macelj ostaju pri odluci o zatvaranju jer se tako sprečavaju dodatna oštećenja, ali i neželjeni događaji.

Komentari