PONOVNO SVAĐA OKO PROTOKOLA Milanović: Mislim da ću vojnicama reći da ostanu doma. Da ih zaštitimo od politizacije; Banožić: Siguran sam da im nije problem stajati nekoliko sati

Izgleda kako se iza brda valja nova svađa predsjednika Zorana Milanovića s jedne strane i premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara s druge strane. 

Naime, predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je izjavio kako razmišlja o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO “Bljesak” u Okučanima kako bi ih se zaštitilo od politizacije te rekao da će o tome razgovarati s ministrom obrane Mariom Banožićem.

Način polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima da bi se poštivale nekakve epidemiološke mjere, pa političari i predstavnici vlasti dolazili ‘na rate’, dovodi u neugodnu situaciju, recimo, načelnika Glavnog stožera i zapovjednika Kopnene vojske koji, ako se ne žele zamjeriti nikome, moraju tamo dežurati kao na šanku… doći sa mnom, pa onda čekati Plenkovića, pa valjda Jandrokovića, objasnio je svoje stajalište predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

“Tako da mislim da ću im reći da ostanu doma, da ih naprosto zaštitimo od politizacije. Razmišljam o tome. Sad ću razgovarati s ministrom, da ne bi bilo baš da to provodim zapoviješću, ali to je način da se vojnike zaštiti od politizacije. Jer oni se najgore osjećaju u ovakvoj situaciji”, rekao je Milanović na vojnom poligonu u Gašincima.



Tamo prisustvuje vojnoj vježbi “Stabilnost 21/1”, koja se održava u okviru niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske pod nazivom “Hrvatski bedem 1991.-2021.”.

Ministar ne vidi nikakav problem

Ministar obrane Mario Banožić ne vidi nikakav problem u tome.

“Hrvatska vojska je ta koja ima čast što može sudjelovati kod polaganja vijenaca i takvih protokola. Siguran sam da im nije problem stajati nekoliko sati”, rekao je u Gašincima danas Banožić.

“Isto smo imali i na Plitvicama i ne vidim u čemu je problem. Mislim da nakon 30 godina događaj kao što je Bljesak moramo označiti uistinu na jedan respektabilan način”, kazao je Banožić te dodao da su protokol sukladno epidemiološkim mjerama zajednički dogovorili jučer na sastanku ministarstva hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane.

Odvojeni protokoli samo zbog mjera?

Na pitanje da bi predsjednik mogao zapovjediti vojsci da ne bude tamo, Banožić je rekao da postoji Zakon o obrani na temelju kojega će se definirati odnosi. “Bljesak je na čast svima koji su sudjelovali u njemu i mislim da u tome tonu treba i proći”, kazao je Banožić ne želeći se previše upuštati u pobijanje Milanovićevih argumenata.

Naglasio je da su odvojeni protokoli samo zbog epidemioloških mjera, a ne zbog sukoba predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji oko nekoliko tema traje već mjesecima.

“Svi smo svjesni da nam brojke rastu i mi se prvi moramo pridržavati mjera i dati primjer”, rekao je i dodao da su protokoli odvojeni isključivo zbog epidemioloških mjera.

 

 

Komentari