Poništen je natječaj za pročišćivač zbog kojeg su Barišić i Petek u pritvoru

Patrik Macek/PIXSELL

Velikogorička Vodoopskrba poništila je natječaj zbog kojega su u pritvoru završili velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić, vlasnik Elektrocentra Petek Krešo Petek i njihovi suradnici, piše u petak Večernji list.

Zbog natječaja za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava, a uz Barišića i Peteka osumnjičeni su direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, Katarina Gašparac, zaposlenica te velikogoričke gradske tvrtke, te Petekova suradnica Mirjana Prodan.

Radi se o natječaju čija je procijenjena vrijednost iznosila 97,3 milijuna kuna bez PDV-a, a za koji istražitelji sumnjaju da je naštiman kako bi ga dobila Petekova tvrtka.

Elektrocentar Petek za taj je posao ponudio 118,8 milijuna bez PDV-a, a druga pristigla ponuda, i to od Strabaga, iznosila je 139,9 milijuna kuna bez PDV-a.



Iako su u VG Vodoopskrbi ocijenili da su sve pristigle ponude udovoljavaju uvjetima natječaja, ipak su natječaj poništili uz objašnjenje da su obje ponude neprihvatljive jer su više od procijenjene vrijednosti.

Na tu odluku o poništenju ponuditelji se mogu žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Ponude na tom natječaju, koji je objavljen 28. veljače ove godine, otvorene su 1. srpnja, a odluka o poništenju donesena je 14. listopada i objavljena jučer.

Barišić, Petek i ostali privedeni su pak 17. rujna. Istražitelji među ostalim tvrde da je Barišić iskoristio autoritet gradonačelnika Velike Gorice, koja je osnivač VG Vodoopskrbe, a Barišić je jedini član Skupštine te tvrtke, da od Jelisavca traži kako bi manipulirao pretpostupkom i postupkom spornog javnog nadmetanja tako da mijenja dokumentaciju sukladno zahtjevima Kreše Peteka i njegove konzultantice Prodan.

Uskok tvrdi da su Barišić i Jelisavac stalno informirali Peteka i Prodan o planovima ostalih zainteresiranih tvrtki za taj posao te da su im omogućili utjecaj na sadržaj i posljedično cijenu njihovih ponuda.

Usto, navodno su produljili i rok za predaju ponuda onoliko dugo koliko je to odgovaralo Elektocentru Petek. Istražitelji tvrde i da je Peteku i Prodan nakon podnošenja ponuda omogućeno da sami evaluiraju svoju i druge ponude.

Uskok tvrdi da su fingirali i pozivni natječaj za nabavu usluga tehničke evaluacije ponuda pa je Jelisavac naredio da se poziv pošalje onim tvrtkama koje su odabrali Petek i Prodan. Pritom je odabrana tvrtka Convena Mirjane Prodan, donosi Večernji list.

Komentari