Ponedjeljak: Ponegdje obilna kiša i grmljavina, razmjerno svježe, na Jadranu i vjetrovito

Antonio Miše

Tijekom ponedjeljka u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. Osim što će biti kišovito, bit će i vjetrovito i svježe, uz temperaturu zraka između 8 i 12 °C.

Izraženijeg dnevnog hoda temperature neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj pa pripremite toplu odjeću i obuću te rekvizite za kišu budući da će veći dio dana povremeno padati, a uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar bit će svježe.

O svježini govori i činjenica da je u gorju, uglavnom iznad 800-900 metara, uz kišu moguća i susnježica i snijeg, posebice u Lici, gdje će kiša biti češća. Na sjevernom će Jadranu uz jaku, podno Velebita i olujnu buru prevladavati suho vrijeme, a bit će i duljih sunčanih razdoblja.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno s povremenom kišom, prema jugu i čestom grmljavinom, pa će pasti i veća količina kiše, mjestimice i u samo nekoliko sati. Jaka i olujna bura prijepodne će puhati do Šibenika, a zatim će se polako širiti i na jug.



Na jugu Hrvatske veći dio dana puhat će jugo i južni vjetar, uz vrlo vjerojatne izražene pljuskove s grmljavinom te mjestimice i obilnom kišom, moguće i više od 60 litara po četvornom metru.”

I sljedećih dana promjenjivo…

“Na krajnjem će jugu Jadrana još u utorak biti kiše, dok će drugdje na Jadranu prevladavati sunčano. Bura i sjeverni te sjeverozapadni vjetar brzo će poslijepodne slabjeti i okretati na jugo, koje će u srijedu donijeti oblake i kišu koja ponovno na prijelazu sa srijede na četvrtak može biti izraženija i obilnija.

Na kopnu će utorak biti u znaku smirivanja, a kratak predah od kiše u većini predjela bit će i u srijedu. Utorak će vrlo vjetrovit biti u istočnoj Hrvatskoj, a srijeda u gorju, kada će zapuhati jugozapadnjak s kojim će i temperatura malo porasti. Četvrtak ponovno posvuda vrlo promjenjiv.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Komentari