Pompeo se zahvalio BiH zbog prihvata njenih državljana iz Sirije

Američki državni tajnik Mike Pompeo zahvalio se u subotu u ime SAD-a vlastima Bosne i Hercegovine zbog prihvat državljana te zemlje iz zarobljeničkih kampova u Siriji, pozvavši istodobno druge države da slijede taj primjer.

“Zahvaljujemo BiH na prihvatu 25 osoba pripadnika terorističkih organizacija te članova njihovih obitelji iz Sirije”, napisao je Pompeo u poruci objavljenoj na Twitteru.

Dodao je kako SAD očekuju i od drugih da postupe na isti način te prihvate i procesuiraju, ali i rehabilitaraju te integriraju svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji.

Amrička vlada je početkom godine predložila plan po kojemu bi svi stranci koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada tzv. Islamske države, trebali biti vraćeni u matične države.



BiH je pristala surađivati u tome pa je u četvrtak iz Sirije u tu zemlju deportirana prva skupina njenih državljana u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović rekao je ranije Hini kako američko inzistiranje na repatrijaciji zatočenih stranaca nije nikakvo iznenađenje jer SAD izdvajaju ogromne novce za financiranje kampova u kojima su oni trenutno zatočeni.

U BiH i na Kosovo vraćaju se počinitelji genocida, kulturocida, ratnih zločina…

“Minimalni troškovi održavanja najvećeg logora u Siriji – al Hola, u kojem je smješteno oko 70 tisuća ljudi, mahom žena i djece, premašuju 700 tisuća dolara dnevno. Na godišnjoj razini, samo za održavanje najnužnijih uvjeta u tom logoru troši se više od 260 milijuna dolara. Logorom upravlja američki upravitelj i novac za održavanje u najvećoj mjeri dolazi iz SAD-a”, pojasnio je Azinović.

Kosovo je također pristalo na ovakvu suradnju pa je u tu državu ranije vraćena skupina od 34 žene i 72 djece koji su također boravili u Siriji.

Podsjetimo, prema mišljenju Ante Letice, stručnjaka za sigurnost, borci ISIL-a obični su kriminalci.

“Oni su počinitelji najtežih kaznenih djela – genocid, ratni zločin, kulturocid. Prema njima se tako treba i ponašati. No oni predstavljaju veliki problem za države u koje dolaze, ali i za Europu i cijeli svijet. Oni mogu biti žarišna točka oko koje će se okupljati i domaći radikali kojih ima i u zapadnoj Europi, BiH, Americi, a predstavljaju i trajnu opasnost za sigurnost i mir u svijetu”, rekao je za HRT Letica.

Letica: Deportirani iz Sirije su obični kriminalci no mogu biti žarišna točka za radikale

 

Komentari