Pomoćnik ministra unutarnjih poslova: Nove mjere bit će puno rigoroznije

Cropix

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je nakon sastanka čelnika nacionalnog Stožera s predstavnicima Vlade da Hrvatska ima jednu od najvećih incidencija u Europskoj uniji. Potvrdio je da će nacionalni Stožer vrlo vjerojatno prihvatiti većinu zahtjeva varaždinskog stožera za pooštravanjem mjera. Također je najavio da će do kraja tjedna biti donesene i nove, strože nacionalne mjere.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je da cijeli tjedan ali i duže raspravljaju o situaciji koja je postala sve zahtjevnija.

“Nove odluke su pripremljene, danas će biti raspravljene na Znanstvenom vijeću i tijekom idućeg tjedna stupit će na snagu”, rekao je Trut, ali nije mogao reći koje će to konkretno mjere biti.

“Sigurno je da će se smanjivati brojevi i da će sve biti rigoroznije”, dodao je.

Kad je riječ o Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gdje je stanje alarmantno rekao je da su odluke za Varaždinsku županiju pripremljene i da će tijekom dana biti potpisane.

“Donosi puno rigoroznijih mjera od zabrane rada, smanjivanja brojeva i puno onih nepotrebnih aktivnosti koje se događaju bit će u sljedeća dva dana stavljena na stranu”, rekao je.

Što se tiče nastave na daljinu Trut je rekao kako to nije u ingerenciji Nacionalnog stožera i da su odluku o tome prepustili Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Kako sam čuo od ministra, nastava na daljinu nije opcija, osim za škole u kojima se dogodi veća zaraza”, rekao je.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović- Čaić rekla je kako je pet krovnih liječničkih udruga i dva stručna društva prije 18 dana tražilo da se mjere pooštre.

“Kako su se brojke pogoršavale na razini Hrvatske, tako su se rapidno pogoršavale i u Međimurskoj županiji”, rekla je.

“Došli smo u situaciju da smo ispunili broj kreveta koji su bili za kovid pozitivne pacijente. Uočili smo da se svakim danom sve više odjela mora otvarati za kovid pozitivne pacijente kako bi ih mogli zbrinuti. Problem je što se ubrzanim rastom broj zaraženih od Covida mora osigurati kapacitet za njihovo liječenje jer se radi o teškim slučajevima koji zahtijevaju bolničko liječenje”, rekla je.

Trut je istaknuo kako je Međimurska županija jedna od onih koja ima najrigoroznije mjere. Dodao je i kako odluka o mjerama i mjere nisu jedina osnova na kojoj se može voditi borbu protiv epidemije, već da to moramo i edukacijom stanovništva.

“Problem u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji je taj što ljudi ne poštivaju mjere skrivaju kontakte, bolesne osobe koje nisu prijavile bolest hodaju okolo, idu na posao, u ugostiteljske objekte”, rekao je Trut za HRT.

Komentari