Pomoćnica ministra zdravstva: U KB-u Dubrava dovoljno kapaciteta i respiratora

Vera Katalinic-Jankovic, pomocnica ministra zdravstva. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković ustvrdila je da je situacija u KB-u Dubrava stabilna, trenutno imaju 420 bolesnika i dovoljno slobodnih kapaciteta u šest jedinica intenzivnog liječenja. Dovoljno je respiratora, a ako bude potrebe nabavit će se novi.

Osvrnula se i na tzv. bakrene maske rekavši kako su se, što se tiče tehničkih detalja, pokazale neodgovarajućim pa će biti dostupne na tržištu kada se ti nedostaci uklone.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izvijestila je kako je tamo trenutno 26 bolesnika na respiratoru.

“U cijeloj Europi i svijetu je iznimno povećan broj bolesnih, klinička slika je teža nego u proljeće i puno više ljudi ima upale pluća. Situacija je pod kontrolom, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju”, rekla je.



Tek nam predstoje dva do tri zimska mjeseca, bit će teško sve držati pod kontrolom. Moramo biti svjesni da ovo neće proći za par tjedana, imat ćemo izniman pritisak oboljelih kroz tih nekoliko mjeseci, ocijenila je Markotić.

Komentari