Polovica preminulih od korone u Hrvatskoj bili su korisnici staračkih domova

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Gotovo polovica preminulih od Covida-19 dosad u Hrvatskoj bili su korisnici domova za starije, piše u petak Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od 108 preminulih, njih 50 bili su korisnici domova za starije: 29 u Splitsko-dalmatinskoj, 14 u Koprivničko-križevačkoj, 6 u Dubrovačko-neretvanskoj te jedna osoba u Gradu Zagrebu.

“Ovi podaci nisu neočekivani jer znamo da su osobe starije životne dobi svuda u svijetu najugroženija populacija. U nizu europskih zemalja korisnici domova za starije čine između 60 i 70 posto smrtnih slučajeva.

“Mi smo u Hrvatskoj dugo uspijevali očuvati korisnike domova za starije, ali nažalost onda se dogodilo zaražavanje koronavirusom u nekoliko domova, što je dovelo i do ovih smrtnih slučajeva”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić, redoviti profesor na Sveučilištu u Rijeci i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.



Iako je najveća smrtnost zabilježena kod starijih osoba, podaci HZJZ-a pokazuju da je dosad najveći broj potvrđenih slučajeva Covida u dobnoj skupini 50-59 godina.

Ipak, novi uzlet broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, koji bilježimo od 18. lipnja, pokazuje da je u odnosu na ranije analize vidljiv porast udjela oboljelih u dobnim skupinama od 20 do 29 te od 30 do 39 godina.

Komentari