Politologinja o zaraženom Trumpu i američkim izborima: Tamo se događa križarski rat ideologijama, a ta će se situacija preliti na svijet i Europu

O aktualnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama, njihovom utjecaju na odnose u svijetu, ali i regiji, kao i informaciji da su američki predsjednik Donald Trump, njegova supruga i savjetnica zaraženi koronavirusom, komentirala je politologinja dr. sc. Jadranka Polović.

“To je velika vijest, iako ne mora značiti ništa loše jer to što je Donald Trump zaražen koronavirusom ne znači da je bolestan, što je najvažnija stvar u cijeloj priči. Mnogi su svjetski državnici imali koronavirus, između ostalih britanski premijer Boris Johnson, ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov te kanadski premijer Justin Trudeau i njegova supruga. Trump, iako je zaražen koronavirusom, i dalje može nastaviti raditi online. Ionako je je naviknut voditi vanjsku politiku preko društvenih mreža, konkretno Twittera”, govori Polović.

Ona smatra kako debata koja se održala između dva kandidata u utrci za američkog predsjednika, Trumpa i Joea Bidena, nije bila toliko važna.

“Jako, jako loše! Daleko je ta debata bila od onih šezdesetih i sedamdesetih godina. Nixon i Kennedy, Reagan i Carter, to su bile prave debate! Amerika je tada bila pravi primjer demokracije, raspravljalo se o unutarpolitičkim pitanjima i vanjskopolitičkim strategijama”, kaže politologinja Polović i dodaje da nije zadovoljna u kojem smjeru idu današnje predsjedničke debate koje nisu ni na tragu nekadašnjima.



“Tko god pobijedi će osporavati rezultate. Sjedinjene Američke Države stoje pred velikom ustavnom krizom koja će biti dodatno ojačana masovnim demonstracijama. Ono što se tamo događa je križarski rat ideologijama, kao oružje se, između ostalog, koriste teološki termini. Tama i svjetlo, sloboda i autoritarnost… Takva situacija će destabilizirati Sjedinjene Američke Države, ali neće se zadržati tamo! Ta će se situacija preliti na svijet i Europu, što nikako nije dobro. Destabilizirat će se međunarodni odnosi koji su ionako napeti”, dodaje.

Što se tiče današnjeg dolaska Mikea Pompea, američkog državnog tajnika, u Hrvatsku, Jadranka Polović govori kako to nije ništa čudno ni neuobičajeno jer je američka administracija na ovom području oduvijek snažno prisutna. Nezavisno Kosovo, samostalna Crna Gora i ulazak zemalja regije u NATO savez samo su neki od događaja kojima je kumovala Amerika.

“Zadnjih je godina pojačan utjecaj mnogih drugih aktera na području Jugoistočne Europe. Kina, Rusija, Katar, Pakistan i Saudijska Arabija su samo neki od njih. Sjedinjene Američke Države u novonastaloj situaciji žele uspostaviti pravila igre, žele otkloniti, prvenstveno, utjecaj Kine i Rusije”, smatra politologinja.

No, Rusije se neće tako lako riješiti s obzirom da je ona sa zemljama regije sklopila ugovore za određene projekte i na taj ih način vezala. Najčešće se radi o projektima na području energetike, a od toga su najznačajniji oni u Srbiji i Republici Srpskoj. Poznata Rafinerija nafte Brod je također u vlasništvu ruske Optima Grupe.

Osim Rusiji, Jugoistočna Europa je iznimno važna i Kini, naročito u sklopu projekta 16+1. U okviru je projekta Puta svile, kojem su se prošle godine pridružile Italija i Grčka.

“Jugoistočnom Europom prolazi tranzitni put iz grčke luke Pirej prema Mađarskoj, a s druge strane su vrlo važne talijanske luke Trst i Genova“, pojašnjava naša sugovornica.

“Kina u regiji nema puno projekata, a jedan od značajnijih je svakako Pelješki most. Zapravo je kod Kine puno toga tek na nivou iskazivanja namjera o suradnji koje bi se tek trebale dogoditi, s naglaskom na 5G mrežu. To američka administracija želi u potpunosti ukloniti!”, smatra.

“U Italiji je Pompeo rijetko govorio o Kini, već je spominjao isključivo Komunističku partiju Kine, iz razloga da naglasi sukob ideologija koji može snažno utjecati na nacionalnu sigurnost Italije, Grčke i ostalih zemalja Jugoistočne Europe. Očekuje se da će Republika Hrvatska potpisati protokole kojima otklanja bilo kakvu mogućnost izgradnje 5G mreže u RH”, komentira politologinja Polović.

“Što se tiče F16 aviona, iako Hrvatska ima četiri ponude, činjenica je da se izbor neće temeljiti tek na tržišnim parametrima, na tome tko je dao višu, a tko nižu ponudu. Izbor je u ovom slučaju stvar kompromisa i dogovora, kao i političkog pritiska”, govori Polović za Dnevno.

Kada se govori o dogovorima između Amerike i Grčke, Polović smatra kako će Amerika svim snagama pokušati otkloniti utjecaj Kineza iz Grčke, pa će sukladno tome u Grčkoj tražiti stabilnog saveznika, naročito u kontekstu vrlo pogoršanih odnosa na istočnom Mediteranu, te prebaciti opremu NATO-a iz Turske baze Incirlik na prostor Grčke. Sjedinjene Američke Države se nadaju kako bi na taj način mogle umanjiti i ukloniti trenutno snažni kineski utjecaj u Grčkoj.

Komentari