Politički analitičar o GONG-ovom priopćenju o Tomaševiću: Ovo je primjer škopljenja politike i mogućnosti da ‘vlast vlada’

Politički analitičar Karlo Jurak na svom Facebook profilu osvrnuo se na kritike upućene novom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zbog imenovanja nove Uprave zagrebačkog Holdinga. 

U svojoj objavi, Jurak se posebno osvrnuo na udrugu GONG i njihovo priopćenje vezano za Tomaševićevo imenovanje nove Uprave zagrebačkog Holdinga, za koje tvrdi kako je ‘primjer škopljenja politike’.

“Iz dana u dan nastavlja se rafalna paljba po zagrebačkom gradonačelniku Tomaševiću. U kampanji pred drugi krug to je činila desnica oko Škore, a nakon kampanje, i s prvim potezima, pridružili su se doslovno svi ostali politički akteri i slijeva, i zdesna i s centra. Tome se jučer pridružilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a danas i nitko drugi, nego – GONG. Potonji tvrde da je Tomašević ‘iznevjerio obećanje’ i da nije smio imenovati novu upravu Holdinga.

Na stranu ovi kojima je vlastita politička pozicija ta da kritiziraju novu vlast, ovo GONG-ovo od danas ujedno je i primjer škopljenja politike i mogućnosti da ‘vlast vlada’ (‘GONG godinama zagovara obavezne javne natječaje prilikom izbora čelnika u javnim i gradskim poduzećima, uz pridržavanje načela stručnosti.’ – kažu). Po važećim propisima (Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi), koji su vrlo jasni, čelnike javnih i gradskih poduzeća imenuje i razrješuje gradonačelnik. Prema Izjavi o osnivanju Holdinga upravu – čelnika, člana i nadzorni odbor – imenuje Skupština društva, a koju, u slučaju ZG Holdinga čine gradonačelnik i dogradonačelnici. Što je, po GONG-u i Povjerenstvu za sukob interesa, trebao Tomašević učiniti? Čekati da se u ovoj situaciji izmijene važeći propisi i onda krenuti s procedurom? Nije trebao iskoristiti poluge moći koje ima i odmah krenuti u sanaciju problema?



Lako je tako onima koji nemaju nikakvu vlast i odgovornost pričati što bi ista trebala raditi. I kako raditi kad te već zatekne postojeće stanje. To je za vječne opozicionare. Svaka vlast treba moći i vladati, a ne se samoukidati. U slučaju poduzeća poput npr. Holdinga u budućnosti je meni prihvatljiv model da se skupština društva proširi brojem članova (da to ne budu samo gradonačelnik i dogradonačelnici), ali da ona i dalje ima ovlast imenovanja ljudi na upravljačke funkcije, dok javni natječaji za poslove koji nisu upravljačke prirode. Isto primijeniti i na druga javna i gradska poduzeća”, napisao je Jurak u svojoj objavi.

.

Komentari