Politički analitičar o drugom krugu izbora: Županije nisu sklone promjenama, ali…

Izbori Foto: Marko Dimic/PIXSELL

“Na ovim izborima čak 14 županija ide u drugi krug. To je čak 5 više u odnosu na zadnje izbore, s time što HDZ mora ponavljati u 3 (Karlovačka, Zadarska i Ličko – senjska), SDP u jednoj (PGŽ) i IDS u Istri”, piše na društvenim mrežama Tomislav Stipić.

Podsjetio je kako su od 2009. od kad se provode neposredni izbori za lokalne dužnosti, županije vrlo rijetko doživljavale dramatične izborne obrate.

Razloga za to je više, napominje Stipić i objašnjava:

  • U drugom krugu izbora za župana NITI JEDNOM se do sada nije dogodila situacija da izađe više birača nego u prvom krugu
  •  Birači u gradovima koji su u prvom krugu izabrali svoje gradonačelnike i načelnike nisu motivirani izaći u drugom krugu jer ih županijska razina manje interesira
  • Birači su svjesni da te izbore u većoj mjeri odrade stranačke infrastrukture stoga se ni ne uključuju u taj proces.

Tri prevrata!

No, svaka analiza krije neku zanimljivost pa tako i ova, piše politički analitičar i podsjeća na tri prevrata u kojima su aktualni župani izgubili svoje županije.



“Prva se dogodila u Međimurskoj 2013. kada je Matija Posavec svrgnuo SDP-ovog Ivana Perhoča. U prvom krugu bili su izjednačeni s 13 tisuća glasova, s time da je Posavec ušao u drugi krug kao prvi i s time ostvario psihološku prednost. Iako je ukupna izlaznost u drugom krugu bila manja, Posavec je uspio “pribaviti” još 4 tisuće glasova, a Perhoč samo jednu. Od tada je Posavec u dva izborna ciklusa uvjerljivo pobjeđivao u prvom krugu.

Drugi prevrat dogodio se u Osječko – baranjskoj županiji 2017. Tada aktualnog župana Šišljagića pobijedio je Ivan Anušić dobivši u prvom krugu čak 10 tisuća glasova više od Šišljagića (45:35). U drugom krugu Anušić nije rastao (ostao je na 45), ali ga Šišljagić nije uspio stići (40).

Treći prevrat uopće od svih izbora od 2009. dogodio se u Varaždinskoj županiji 2017. Tamo su se u prvom krugu isprofilirali tada aktualni župan Predrag Štromar (29 tisuća) i Radimir Čačić (18 tisuća) kao izazivač koji je u drugi krug prošao doslovno za 16 glasova prednosti pred HDZ-ovim Runcem. I to se pokazalo dovoljnim za promjenu. U drugom krugu Čačić dobiva dodatnih 8 tisuća glasova, a Štromar gubi svojih 8. Što nam to govori? Svi drugi birači iz prvog kruga ostali su doma (izašlo je čak 22 tisuće birača manje u odnosu na prvi krug), ali je Čačić pridobio Štromarove birače. To i nije čudno s obzirom da Štromar bez Čačića nikada ne bi bio župan i birači su ga doživljavali submisivnom u odnosu prema Čačiću. Učitelj je u ovom slučaju nadmašio učenika”, piše Stipić.

Stipić je iz tih povijesnih podataka izvukao zaključak da oni koji u drugi krug uđu s prednosti od barem 15 posto postotnih poena, ostaju župani te da izazivači koji su u prvom krugu poravnati ili nešto bolji u odnosu na župana koji brani mandat, u drugom krugu postaju župani

No napominje i da će izlaznost u drugom krugu ovih izbora bit će dramatično niža nego u prvom krugu.

Nakon povijesne analize Stipić je dao svoje viđenje razvoja situacije u “jadranskim županijama” u kojima bi se u nedjelju trebala voditi najveća izborna bitka.

Istarska

IDS je načet na ovim izborima, ponajprije Pulom, ali drastično gube potporu. Ipak, ovaj put županija će ostati u njihovim rukama jer su preiskusni da bi ju izgubili. Prednost je jednostavno prevelika (24 posto, a i HDZ-ovci će ostati doma), ali ako izgube Pulu, na sljedećim izborima gotovo sigurno izgubit će i županiju. Miletić će najvjerojatnije u ovom ciklusu izaći kao pobjednik.

Primorsko – goranska

Komadina je prvi puta morao u drugi krug. Tamo ga čeka HDZ-ov Gari Cappelli. Glavna bitka odvija se u Rijeci gdje se isto trči drugi krug. Tu je u prednosti Komadina jer SDP u Rijeci ima motiv Filipovića inaugurirati kao novog gradonačelnika, HDZ nema svojeg kandidata. Od većih mjesta SDP ima kandidate u drugom krugu u Opatiji, Crikvenici, Viškovu i Delnicama, HDZ samo u Viškovu i Crikvenici. Uz to, Komadina ima prednost iz prvog kruga od 16 posto glasova, PGŽ tradicionalno nije sklona HDZ-u (da je ušao bilo koji drugi kandidat Komadina bi imao velikih problema), Komadina osvaja još jedan mandat.

Ličko – senjska

Darko Milinović doživio je svoj maksimum u prvom krugu osvojivši samo 300 glasova više od vrlo nekvalitetnog kandidata HDZ-a, ankete su mu predviđale više od 10% prednosti. To govori kako se Lika i Primorje vraćaju pod okrilje HDZ-a. Milinović je morao pobijediti u prvom krugu, HDZ se konsolidirao i njihova stranačka mašinerija neće propustiti iskoristiti priliku. Moguć je prevrat u korist Petryja.

Zadarska

Iako je zapuhao vjetar promjene u prvom krugu diljem Zadarske županije, prednost je u ovom slučaju prevelika. Očekivani pad broja birača u drugom krugu ne ide na ruku izazivaču Žuveli, za njega je pozitivno što je Zadar vrlo naelektriziran da se vlast promjeni, a otvoreno ga je podržao i Enio Meštrović. Ipak, HDZ je (još uvijek) jak da bi propustio zadržati barem župana. Iako je u odnosu na prošle izbore izgubio 6 tisuća glasova, brojke su na strani Longina.

Šibensko – kninska

Marko Jelić najveće je iznenađenje. Uspio se izjednačiti s Paukom i čak ga preskočiti, što neodoljivo podsjeća na slučaj Posavec – Perhoč iz 2013. Pauk je od 2009. svaki put išao u drugi krug, ali nikada kao drugi i nikada s ovako malo glasova (od 2009. izgubio je čak 12 tisuća glasova 28:16). Jelić je jednostavno kvalitetniji kandidat, ljudi mu vjeruju, podršku mu je dala kompletna oporba, realno je za očekivati njegovu pobjedu u nedjelju.

Splitsko – dalmatinska

HDZ je u velikoj krizi, o tome sam već pisao. Bobanu na ruku idu gradovi u kojima HDZ ide u drugi krug, Ranko Ostojić teško može dobiti potporu ostalih kandidata koji su redom desni (osim Ante Pranića). Još jedna negativna pojava za Ostojića leži u činjenici što SDP u drugom krugu participira na izborima samo u Makarskoj. Računica je jasna – Boban.

Dubrovačko – neretvanska

Ponovno su u drugom krugu HDZ i Most. Aktualni župan Dobroslavić izgubio je u odnosu na prošle izbore čak 5 tisuća glasova, ali Petrov je dobio 3700 glasova manje od Grmoje. Budući da su u Metkoviću potučeni u prvom krugu, u Dubrovniku su u drugom krugu kandidat HDZ-a i Pero Vićan koj je još prije izbora rekao da će na županijskoj razini dati podršku HDZ-u, u Pločama je u prvom krugu riješeno u korist SDP-a (njihovi birači se neće pretrgati podržati Petrova), ne vidim mogućnost da Petrov sustigne Dobroslavića.

Komentari