Politički analitičar: Nije pitanje treba li HDZ-u desnije vodstvo, HDZ-u treba vodstvo koje neće žmiriti na korupciju

Lokalni izbori su iza nas, znaju se svi župani, gradonačelnici i načelnici silnih jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Sljedeće tri godine nema nikakvih izbora na političkom meniju.

Ipak, iako se mediji i građani nadaju ‘sezoni kiselih krastavaca’ i odmaku od političke svakodnevice, čini se da će ovo ljeto biti politički užareno i vruće.

Iako je većina vijeća i skupština konstituirano, postoje mjesta gdje se i dalje vodi velika bitka za svaku ruku za većinu koja donosi ključne odluke za tu sredinu.



Burno u HDZ-u

Gotovo svakodnevno svjedočimo sukobljavanju premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića s predsjednikom Zoranom Milanovićem kojeg brojni analitičari već nazivaju istinskim vođom desnice i sljedbenikom Franje Tuđmana.

Osim toga, galopirajuća ljevica predvođena novim zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i Možemo! najavljuje i pohod na državnu vlast te je spremna, kako navode izvori portala Dnevno, “poslati SDP u ropotarnicu povijesti”, ali i okrznuti HDZ i Plenkovića.

Također, za rujan 2021. pripremaju se i novi unutarstranački izbori HDZ-a na kojima se brojni članovi stranke nadaju isplivati na scenu i preuzeti lokalne organizacije te ući u neko od pregršt važnih stranačkih tijela.

U ponedjeljak 28. lipnja održat će se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj bi se, među ostalim, mogli dotaknuti i nadolazećih izbora te dogovoriti kako će se sve odviti u slučaju pojave četvrtog vala epidemije koronavirusa.

Možemo! je spreman

“Mi danas moramo neke stvari reći jedni drugima u lice. Na izborima jesmo postigli dobar rezultat, ali ovaj uspjeh Možemo! jako je opasan i može nas uzdrmati na parlamentarnim izborima”, rekao je izvor blizak vrhu stranke koji ne skriva svoju zabrinutost.

“Mislim da su birači poslali poruku svima da stare garniture više ne prolaze. Ovaj uspjeh ljevice po meni je znak da se moramo odmaknuti od ‘briselskih’ politika i postati konzervativniji. U protivnom, neće biti dobro”, naglasio je izvor portala Dnevno.

Dodaje kako smatra da im i predsjednik Milanović radi velike probleme i ruši im poziciju na desnom političkom spektru i vjerodostojnost pred desnim biračkim tijelom.

“Mi polako dolazimo do ruba, prelazimo crtu, ako ne zaustavimo divljanje Milanovića srozat ćemo rejting. Pa ljudi sve više govore da bi Milanović bio bolji šef naše stranke od Andreja Plenkovića. To je nedopustivo i nadam se da će vrh stranke progledati, ili nam se ne piše dobro”, rekao je izvor.

Gubitnici izbora

Situaciju je komentirao i politički analitičar i kolumnist Tomislav Stipić.

“S obzirom da je Plenković nametao pojedine kandidate za lokalne izbore (Županja, Split, Zagreb, Vukovar) koji su redom izgubili izbore vidjet ćemo hoće li njegovi kadrovi i dalje koristiti autoritet Plenkovića ili će se povući pred nekim novim kandidatima. Tu su prije svega klimave pozicije ministru Banožiću u vukovarsko-srijemskom HDZ-u, uz to što je relativno loš ministar, izgleda da je i loš operativac budući da HDZ tamo ima vlast u sako 2 od 5 gradova”, rekao je Stipić.

Može li Anušić srušiti Plenkovića?

“S druge strane, imamo Antu Sanadera koji je u Splitsko-dalmatinskoj županiji doživio kolosalni poraz, ali Sanader je prekaljeni prvoborac i vidjet ćemo hoće li ga netko uspjeti ugroziti. Bez miga Plenkovića neće. Anušić bi mogao ojačati svoju poziciju kandidaturom i sigurnom pobjedom, a potom krenuti u vezivanje ostalih organizacija kao pripremu za preuzimanje HDZ-a. Nije pitanje treba li HDZ-u desnije vodstvo, HDZ-u treba vodstvo koje neće žmiriti na korupciju”, zaključio je Stipić za Dnevno.hr.

Komentari