Politički analitičar Marcelić: Korupcija je nažalost sistematski ugrađena u temelje hrvatske države, ona se promovira

HRT

Koronavirus, Nacionalni stožer, epidemiološke mjere, sve je to palo u drugi plan otkada je buknula afera “Janaf”. Deset dana poslije ne možemo znati kamo nas ona vodi, političke elite se prepucavaju, a široka javnost i građani zabavljaju tajnama o famoznom klubu.

O tome kako funkcionira pravna država, generiraju li naši zakoni afere i korupciju i gdje se gubi trag novca u Hrvatskoj koja ni 3 desetljeća od neovisnosti ne može svladati korupciju, u Studiju 4 govorio je Sven Marcelić, sociolog i politički analitičar.

Marcelić kaže da je afera “Janaf” još jedna afera u koju je uključeno mnogo političkih i ekonomskih aktera.

“No ono što je problem u čitavoj toj situaciji je, kako bih ja rekao, jedan hamletovski moment, znate ono kad Polonije primjećuje da u Hamletovom ludilu ima nekog sistema. Nažalost, vezano uz korupciju, u cijelom sustavu i hrvatske politike i načina na koji je postavljena i načinu na koji se kadrovira u državnim tvrtkama, rekao bih da je Hrvatska postavljena kao država koja sistematski promovira korupciju. Problem je, dakle, taj što je korupcija sistematski ugrađena u temelje hrvatske države. Nažalost”, ustvrdio je Marcelić.



Ponovio je da u cijelom ovom ludilu ima sistema te da je sistem postavljen tako da se politički akteri mogu bez problema i zapreka baviti koruptivnim djelatnostima.

“Janaf je tvrtka u dominantno državnom vlasništvu uz nešto malo privatnoga kapitala. Menadžment u takvim tvrtkama se bira politički, dakle biraju ga stranke koje imaju svoje ljude koji su politički povezani. Ako tome dodamo činjenicu da je Hrvatska jedna od zemalja s politički najovisnijim sudstvom – vidimo da je taj sustav vrlo jasan. Dakle, imamo političko kadroviranje u velike državne tvrtke koje raspolažu s velikim količinama novca, imamo sisteme kontrole koji su potpuno politički ovisni i zapravo je prilično nebitno koje stranke dolaze na vlast jer struktura koja stoji ispod svega je duboko koruptivna”, poručio je.

Uloga medija u društvu trebala bi biti da otkrivaju ovakve skandale

“Možemo vidjeti da mediji jesu, jednim dijelom, korektiv onoga što se događa unutar tog sustava koji sam opisao jer vidimo da on sam nema kapaciteta da sankcionira one koji su radili nešto loše. Vidimo da tek kada stvari dođu u medije nešto se krene raspetljavati i vrlo često vidimo da sustav naknadno reagira na medijska otkrića. Mediji su jedan faktor koji je izrazito važan zato što barem jedan dio medija funkcionira izvan tog sustava i mogu reagirati na nepravilnosti što onda pokrene sustav da reagira unutar sebe”, ustvrdio je Marcelić.

Pritom je naglasio da se dio medija, umjesto duboke analize koja zahtjeva vrijeme i znanje, bavi temama koje “prodaju” novine poput toga koliko se novaca potrošilo u klubu, tko je što jeo, je li ostao višak hrane, tko je od ministara bio tamo.

“To ne treba gledati posve negativno jer i te trivijalnosti ukazuju na problem trošenja državnoga novca. I takve priče pomažu senzibilizirati javnost na problem da postoje određena politička elita koja je svemoćna tako da je zaštićena od progona”, kaže.

Komentar na  sukob predsjednika Vlade i države

“Radi se o evidentnom medijskom sukobu dva možda najvažnija aktera u državi – predsjednika i premijera. Predsjednika koji je poznat kao relativno vatren na riječima i, s druge strane, premijera koji je odmjereniji i konzervativniji u ophođenju. Mi to možemo promatrati kao sukob dva moćna političara koji se, eto, opet raspravljaju o nekom problemu. Međutim, kada pogledate malo dublje, imamo sukob dva političara od kojih je jedan bio u tom klubu, a drugi ima ministre koji su bili u tom klubu, dakle obojica su umreženi u sve ovo o čemu sam ranije pričao. Rekao bih da je stavljanje fokusa na te njihove verbalne sukobe koji su potpuno irelevantni, zapravo odvlačenje pažnje od činjenice da su obojica umreženi akteri u cijelom ovom, rekao bih, koruptivnom sustavu RH koji sam upravo opisao”, poručio je Marcelić.

Sve ovo je, kako kaže Marcelić, i jedan od razloga zašto mladi napuštaju zemlju. Kao moguće rješenje problema navodi izborni debakl dvije vodeće stranke u barem dva mandata koji bi na neki način omogućio da se sustav resetira.

“Ali to je nemoguće. Jedino što nam preostaje je poboljšavati taj sustav iznutra djelovanjem medija, građanskih inicijativa koje bi ukazivale na probleme i radile pritisak prema gore”, poručio je, prenosi HRT 

 

 

 

 

Komentari