Policijska klopka usred Arena centra: U tajnoj akciji uhićeno nekoliko osoba, a evo i zašto

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/ilustracija

Policijska Ekipa za posebne zadaće usred Arena centra uhitila je muškarca koji je upao u klopku. 

Dan nakon što su kupci u zagrebačkome Arena centru na Laništu u četvrtak mobitelima snimili kako policija doslovce baca na pod, vezuje i odvodi jednoga krupnog muškarca, iz zagrebačke policije nisu dali podatke o tome zbog čega je muškarac uhićen. “Kriminalističko istraživanje u tom slučaju još uvijek traje”,  rekli su u PU zagrebačkoj. Međutim, usprkos velu šutnje nadležnih institucija, iz Jutarnjeg lista su doznali da je muškarac uhićen zbog kaznenog djela iznude te da je intervencija specijalaca zatražena jer je muškarac u trenutku uhićenja kod sebe imao pištolj s metkom u cijevi, spreman za upotrebu, te da ga je policija već ranije prijavljivala zbog pokušaja ubojstva vatrenim oružjem.

Na snimci se vidi kako muškarca uz tzv. sredstva prisile vezuju pripadnici elitne Ekipe za posebne zadaće (EPZ) Interventne policije, što bi značilo da je riječ o opasnom uhićeniku.

Također prema neslužbenim informacijama uhićenje u zagrebačkoj Areni nije bio izdvojeni slučaj, već se radilo o finalizaciji tajne policijske akcije u kojoj je uhićeno nekoliko osoba iz raznih dijelova Hrvatske.



Istraživanje

Jedino za razliku od uhićenja u Areni, druga uhićenja i pretrage stanova osumnjičenika nisu dospjela u javnost. Ukupno su navodno uhićene četiri osobe, dvije u Zagrebu, jedna na području Šibenika te jedna na području Osijeka. Svi oni su bili obuhvaćeni ovim kriminalističkim istraživanjem, no koliko će njih na kraju biti kazneno prijavljeno, nije poznato. Navodna iznuda za koju su osumnjičeni dogodila se nad jednim poduzetnikom koji živi na području Zadra, u blizini njegove obiteljske kuće, i to prije otprilike tjedan dana. Poduzetnik je prijavio da su mu tada doslovce na cesti dok je vozio automobil put prepriječila dva druga automobila stjeravši ga uz rub ceste.

Bio je primoran zaustaviti se, a iz automobila su izašla trojica muškaraca koji su ga izvukli iz njegova auta te ga počeli tuči tražeći da im vrati novac. Navodno su tražili 35.000 eura. U svojim prijetnjama su se pozivali na automobil Audi A8 koji je taj poduzetnik navodno kupio od jednoga od njih, a za što im je trebao platiti 20.000 eura. Razliku od 15.000 eura, prema našim izvorima, navodni iznuđivači su zaračunali kao kamatu, odnosno “kaznu” jer im nije na vrijeme platio automobil. Ekipa iz Jutarnjeg lista nije uspjela doznati što se događalo u narednih tjedan dana, no nije teško pretpostaviti.

Poduzetnik je, prema svemu sudeći, policiji odlučio prijaviti iznudu te je pokrenuta tajna akcija koja je rezultirala uhićenjima u četvrtak. Moguće je da je tijekom tih tjedan dana policija nad osumnjičenicima, uz odgovarajući sudski nalog, provodila i tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno im snimala kretanje i telefonske razgovore te bi ako se to doista provodilo, te snimke predstavljale zakonite dokaze.

Primopredaja

Ono što je izvjesno, prema našim informacijama, je uhićenje u Areni, što su snimili posjetitelji šoping-centra, koje se odvilo nakon što je bila dogovorena tzv. kriminalistička klopka, odnosno nakon što je osumnjičenik došao preuzeti novac. Međutim, nije znao da je policija označila novac te mu postavila zasjedu nakon primopredaje.

Premda, naravno, u petak nitko nije želio potvrditi identitet uhićenika, kako smo uspjeli neslužbeno doznati, muškarac kojega je u Arena centru uhitila interventna policija i čije se privođenje vidi na snimkama je Leo Zdenjak (30) iz Zagreba, koji je dosad bio prijavljivan uglavnom zbog nekoliko manjih prevara s telefonskim karticama, ali i pokušaja ubojstva pištoljem na Jarunu u rujnu 2016. godine.

Zdenjak je tada uhićen jer je pištoljem u bedro ranio B. S., s kojim je tazbinski bio povezan, a na kraju je osuđen samo zbog nanošenja teške tjelesne ozljede jer je sud zaključio da Zdenjaku namjera nije bila ubiti B. S.

Kaznene prijave

Nakon uhićenja Zdenjaka u Areni, uslijedila su i druga uhićenja. Iste večeri u Zagrebu je uhićen Zdenjakov prijatelj Viktor M., a u pretrazi njegova stana policija je također pronašla oružje. Gotovo paralelno s uhićenjima u Zagrebu policija je na području Šibenika uhitila i Milana N. i na području Osijeka Dragu L., te su svi dovedeni u Zagreb na kriminalističko istraživanje, a navodno je u četvrtak prijepodne obavljeno i prepoznavanje. Rezultati još nisu poznati pišu iz Jutarnjeg lista.

Komentari