Policija uhvatila poljskog državljana sa čak 29 primjeraka strogo zaštićene periske

PU Istarska

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju ovih školjkaša, plemenita periska sve se teže pornalazi u Jadranu te je vrlo ugrožena. No, zakonska zaštićenost periske nije spriječila mladog Poljaka da ih iščupa čak 29.

Naime, zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske (Pinna nobilis) u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, periske nestaju. Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni „imunitet“.

Kako bi ih očuvali te pratili stanje populacije koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja, organizirana je akcija “Jeste li ih vidjeli?”, piše Zimo.

No, unatoč akcijama i zakonskoj zaštiti ugrožene vrste, periske su i dalje na udaru. To potvrđuje i današnje priopćenje PU Istarske prema kojoj su uhvatili poljskog državljana sa čak 29 primjeraka zaštićenih školjkaša.



Naime, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Pula prekršajno su sankcionirali muškarca zbog posjedovanja periski.

Nakon zaprimljene dojave da osoba i iz mora vadi periske, policija je jučer oko 15.40 sati na plaži u Fažani zatekla 23-godišnjeg poljskog državljanina koji je na zračnom madracu posjedovao 29 ljuštura školjkaša plemenite periske. Utvrđeno je kako je 23-godišnjak periske prethodno izvadio iz mora, a kako se radi o strogo zaštićenim svojtama čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv muškarca je pokrenut prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća građane i turiste da je periska (pinna nobilis) strogo zaštićena školjka te je njeno vađenje i posjedovanje zabranjeno. Štiti je Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte, javlja PU Istarska.

Komentari