Policija traga za organizatorima i napadačima na novinare

Igor Soban/PIXSELL

Protiv uvođenja COVID potvrda prosvjedovalo se jučer na zagrebačkom glavnom trgu. Osim što je skup bio neprijavljen, dio prosvjednika verbalno je i fizički napao novinarske ekipe. Dio njih nastavio je prosvjed ispred zgrade HRT-a. Policija traži organizatore i napadače na novinare.

Pjesma. Skandiranje. Obraćanje.

– Jedinstveni smo svi jer će nam na kraju uvesti svima COVID potvrde ako se ne izborimo protiv toga!, poruka je s jučerašnjeg prosvjeda u Zagrebu.

Ali i vrijeđanje novinarskih ekipa.



– Ma šta me snimaš, razbit ću ti tu kameru!, moglo se čuti na prosvjedu.

Policija pokušava rasvijetliti okolnosti jednog fizičkog, ali i više verbalnih napada na novinarske ekipe.

– Možemo potvrditi da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, rekao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke.

Napad su osudili Ured predsjednika Republike, glasnogovornik Vlade, ministrica kulture, HND, pučka pravobraniteljica.

Iako prosvjed nije bio prijavljen, policija je jučer procijenila da ga neće prekidati, no intenzivno traga za organizatorom ili više njih zbog toga što su neprijavljivanjem prosvjeda prekršili zakon.

Također potvrđuju da su unaprijed znali da će dio prosvjednika krenuti prema HRT-u.

– Policijski službenici su bili na navedenoj lokaciji i spriječili bilo kakve radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući i eventualne neovlaštene ulaske na prostor HRT-a, rekao je Posilović.

Dio prosvjednika, odnosno političara, poziva na referendum o ustavnosti COVID potvrda. Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kaže da nisu svjesni da bi referendum mogao dovesti do druge krajnosti – obveznog cijepljenja. I ona sama bi, kaže, imala poteškoća s formuliranjem pitanja.

– 99 posto šanse da ne mogu takvo pitanje složiti koje će proći provjeru ustavnosti, a osim toga, rekla bih im, ako to prođe, i kažem, juhu bravo Sanja, ja ću direktno dovesti do obveze cijepljenja, jer država neće imati što, nego to, rekla je Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo.

Svrha COVID potvrda je, kaže, zaštita zdravstvenog sustava, kao i zdravlja pojedinca. Propisa se moraju držati svi, pa i predsjednik Republike.

– Posebna ustavna ovlast nije ona koja se odnosi na službenike i namještenike u Uredu predsjednika, i koji, kao i svaki drugi državni službenici i namještenici, naprosto podliježu ostalim državnim propisima, rekla je Barić.

Jučerašnji prosvjed posebno je rastužio one koji već godinu i pol spašavaju teško oboljele od COVID-a.

– Ne znam tko njih uopće sluša, i kome oni nešto znače, i ja sam što se toga tiče, prestao apelirati, mislim da je to postalo besmisleno, ljudi koji su pametni su razumjeli, oni koji nisu neće razumjeti, kazao je dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Želja im je samo jedna – da olabavi ovaj pritisak na zdrastveni sustav koji na svojoj koži osjećaju već godinu i pol.

Komentari