POLICIJA POTVRDILA USKOK u akciji zbog gospodarskog kriminaliteta. Ne žele otkriti je li Ana Karamarko uhićena

Goran Mehkek / CROPIX

Policija je potvrdila da, u koordinaciji s Uskokom, provodi akciju protiv skupine zbog gospodarskog kriminaliteta, ne otkrivajući detalje njihovih kriminalnih radnji kao ni je li među uhićenima supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je jutros pretražen ured.

Ni odvjetnik Ane Karamarko Ivo Farčić nije želio potvrditi je li njegova klijentica uhićena nakon što joj je policija jutros došla na vrata i odvela je na pretragu ureda na zagrebačkoj Novoj Vesi.

Policija je u srijedu potvrdila tek da u koordinaciji s Uskokom provodi akciju iz domene gospodarskog kriminaliteta u kojoj je pod nadzorom policije više desetaka osoba. U akciji je, dodaju, angažirano oko 150 policijskih službenika.

Pretrage na zagrebačkom, splitskom i riječkom području

Neslužbeno se, pak, doznaje da su u jutarnjim satima krenule pretrage prostorija na zagrebačkom, ali i splitskom te riječkom području te da je osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki.



Skupinu osumnjičenu da je fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukla oko 20 milijuna kuna i pritom proračun oštetila za oko 11 milijuna kuna navodno su okupila dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu. Nekoliko osumnjičenih je s područja BiH.

Osumnjičenici i njihove tvrtke navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili “na ruke”. Tvrtka Ane Karamarko, prema pisanju medija, za fiktivne je usluge platila 400.000 kuna.

Slijedi ispitivanje u Uskoku

U ranim poslijepodnevnim satima prvi osumnjičenici trebali bi biti dovedeni pritvorskom nadzorniku na Oranicama. Od tamo će ići na ispitivanje u sjedište Uskoka u Vlašku ulicu, što bi zbog broja osumnjičenih moglo dovršiti i u četvrtak.

Uskokovi istražitelji potom će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i za njih zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage Županijskog suda.

Upravo zbog suprugine tvrtke “Drimia”, odnosno njene suradnje s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem Tomislav Karamarko je 2016. otišao s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Komentari