Policija objavila detalje, evo što je povod pucnjave u Međimurju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Policija je objavila detalje pucnjave u romskom naselju Parag u općini Nedelišće u Međimurju. U pucnjavi je ubijena ženska osoba, a sedam je ranjeno.

Prema najnovijim informacijama, ranjeni u pucnjavi, više nisu u životnoj opasnosti.

“Jučer u 20.54 sati djelatnici OKC PU međimurske zaprimili su dojavu da je u naselju Parag došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, tučnjave više osoba. Prilikom zaprimanja dojave, u pozadini se čula pucnjava tj. rafalna paljba. Na mjesto događaja upućeni su djelatnici naše policije i jedna grupa djelatnika interventne policije, a nakon toga u pomoć su pristigli djelatnici interventne policije iz PU međimurske i djelatnici ATJ Lučko”, rekao je načelnik PU međumirske Ivan Sokač na konferenciji za medije.

Policijskim postupanjem utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucnjave iz vatrenog oružja u zrak i prema grupi ljudi. U toj pucnjavi više ljudi je zadobilo prostrjelne rane, ukupno šest osoba. Svi su zbrinuti u Županijskoj bolnici Čakovec. Jedna osoba je preminula, a ostali su na obradi. Kakvo je njihovo stanje izvijestio je ravnatelj bolnice Čakovec. Tu je još jedna osoba koja je zadobila ozljede u tučnjavi.



Tri osobe, među kojima i ona koja je pucala, su sudjelovale u tučnjavi su se udaljile s mjesta događaja. Operativnim radom na terenu, osobe su locirane nekoliko kilometara od samog događaja i tamo su isti lišeni slobode.

Pretragom terena naknadno je pronađeno oružje iz kojeg je pucano. Na mjestu događaja od strane zamjenice županijske državne odvjetnice izvršen je očevid. Očevid je izvršen i na mjestu pronalaska oružja.

“Kriminalističko istraživanje je u tijeku. Moramo obaviti još puno razgovora, s nekim osobama još ne možemo. Uhićene osobe tijekom današnjeg dana trebale bi biti privedene pritvorskom nadzorniku”, rekao je načelnik PU međimurske.

Povod pucnjave

Upitan zna li se što je povod obračunu, kratko je rekao da se radi o tučnjavi i netrpeljivosti između dvije obitelji.

“Oni su pobjegli, locirani su. Nisu se opirali uhićenju. Dvije osobe su otprije poznate policiji, za jednu ne možemo dati podatke jer je maloljetna osoba”, rekao je načelnik dodajući da je uhićenima im izvađena krv kako bi se ispitalo jesu li bili u alkoholiziranom stanju.

“Mi ne bježimo od sigurnosne situacije na tom području romskih naselja, održali smo puno konferencija. Ne bježimo od toga da je stanje narušeno i teško. Unatrag mjesec dana mi smo u 41 slučaju smo intervenirali samo u tom naselju. Praktički svakodnevno imamo intervenciju”, rekao je dodajući da su dobili pojačanje u ljudstvu.

‘Ovo je floskula zbog izbjegavanja vlastite odgovornosti’

Savjetnik ministra Vladimir Faber komentirao je današnje Kajtazijeve izjave.

“Radi se o najobičnijem politikantstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti. Reći informaciju da u naselju ima oružja? Što to znači? Ima i u drugim naseljima oružja, ima i trgovine ljudima, ima zlostavljanje djece i obiteljskog nasilja, ima svaki dan narušavanja javnog reda i mira. Ova PU prije svega, čestitam im na sinoćnjim aktivnostima. Ova PU u zadnjih pet godina oduzela je 37 komada zabranjenog oružja. To je dovoljno za naoružati jednu diverzantsku satniju. No, problem je zašto gospodin Kajtazi pa i drugi dušobrižnici ne kažu, ta i ta osoba ima oružja. Onda eventualno možemo dobiti sudski nalog. Ovo nije milicija. Ovo nije ’88. Policija ne može ući u stan i bilo gdje bez sudskog naloga, a on se može dobiti samo temeljem zakonski pretpostavki. Ovo je floskula zbog izbjegavanja vlastite odgovornosti”, napomenuo je.

“Što se tiče stanja sigurnosti, objavili smo istraživanje pred dvije i pol godine koje kaže da je stopa kriminaliteta u romskom naselju u Međimurju dvostruko veća od prosječne. Mi to znamo i poduzimamo čitav niz mjera. Međutim kazneno djela ubojstva se ne može situacijskom prevencijom prevenirati. Da je policijska ophodnja bila na ulazu naselja, isto bi bilo”, dodao je.

“Dat ću vam još jedan podatak, na ovih 37 komada oružja u ovih pet godina samo jedan počinitelj je kažnjen zatvorskom kaznom bezuvjetnom, svi ostali postupci su okončani ili uvjetnim kaznama, ili radom za opće dobro ili su još u tijeku. Činjenica je da pravna država ne daje jasnu poruku počiniteljima kaznenih djela, pogotovo onima koji posjeduju ilegalno oružje o tome koliko je to opasno i koliko bi se ta djela trebala sankcionirati. Time se šalje pogrešna poruka nekim ljudima “pa i ja ću nabaviti oružje kad susjed ili kuća do mene nije završio u zatvoru, a policija mu je oduzela automatsko oružje. To je odgovor gospodinu Kajtaziju”, poručio je Faber.

“Problema ima u svim naseljima, ne samo Paragu i zato je policija pojačala broj i unutarnju strukturu i organizaciju. Izostaje generalna prevencija. Svi bismo se trebali zapitati kakvo je stanje u tim romskim naseljima i što je potrebno poduzeti, a ne samo zvati policiju, jer policija dolazi kao reakcija na događaje. Mi moramo djelovati na uzroke koji pogoduju nastanku kriminaliteta”, upozorio je.

Faber je rekao kako je dobra vijest da se stopa kriminaliteta u zadnje dvije godine smanjuje. “Smanjuje se sudjelovanje pripadnika romske nacionalne manjine. Pitanje je koliko je tome pridonijela pandemija covida”.

Upitan odakle 21-godišnjaku kalašnjikov, Faber je rekao kako još ne znaju te da je kriminalističko istraživanje u tijeku. “Mi čak ne znamo je li njegov ili bratov, kad završimo istraživanje, saznat ćemo”, poručio je.

Na pitanje novinara jesu li prije tragičnog događa dobili dojavu da mladić posjeduje kalašnjikov, rekao je da su gotovo svaki dan u pretragama i rekao da se dostavi konkretan upit policiji.

Na upit je li oružje iz kojeg je pucano iz Domovinskog rata, odgovori je: “Svakako ćemo pokušati utvrditi otkud je to oružje, istraživanje je u tijeku, ali zasad je prerano”.

Policija je rekla da su osobe više puta evidentirane za brojna kaznena djela, pa i za imovinske delikte i nasilje. Što se tiče ilegalnog oružja policija je rekla da puno puta moraju kopati po šumi, kućicama za pse kako bi pronašli ilegalno oružje.

“Jako je teško naći skriveno oružje, nitko ga ne čuva u kući, pod krevetom. Puno puta oružje ne nađemo”, rekli su, prenosi HRT.

Komentari