Policajcima pristižu pohvale na pomoći u rizničnim, ali i u manje stresnim situacijama

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Prošlotjedna zahvala koju su policiji uputili roditelji malene Mone, kojoj su u odlučnoj namjeri da što prije ugleda svijet pomogli velikogorički policajci, samo je jedna od mnogih koje građani upućuju policijskim upravama kako bi zahvalili na pomoći u rizičnim, ali i manje stresnim situacijama.

U kasnim noćnim satima 22. prosinca malena Mona iznenadila je svoju mamu odlučnošću u namjeri da se čim prije rodi. Monina mama je zbog učestalih trudova, zajedno sa tatom Sašom, krenula automobilom prema rodilištu te su na putu prema Petrovoj ulici u pravo vrijeme susreli policijsku ophodnju. Budući sretni roditelji su na jednom velikogoričkom raskrižju dali svjetlosni znak policajcima i objasnili im kako se Monina majka porađa.

Policajci su odmah poduzeli sve kako bi sigurno i na vrijeme omogućili Moninim roditeljima dolazak u rodilište, na čemu im je na internetskim stranicama pohvala i pritužba PU zagrebačke zahvalio presretni tata Saša.

“Želio bih zahvaliti dvojici velikogoričkih policajaca koji su pomogli da se mala Mona, teška 2970 grama i visoka 49 centrimetara, rodi u 3 sata. Zahvale upućuje cijela moja obitelj i mala, novorođena Mona”, zapisao je tata Saša, uz božiće čestitike svim hrvatskim policajcima.



Ponukani profesionalnošću i susretljivošću policajca, građani svakodnevno upućuju pohvale na adrese svih hrvatskih policijskih uprava. Jedan Zagrepčanin je početkom prosinca zahvalio pripadnicima PU Zagrebačke koji su mu pomogli pronaći dementne roditelje koji su se izgubili na tržnici Dolac.

“Posebno bih pohvalio vašu policijsku službenicu, koja je s mojom majkom provela vrijeme do trenutka kada smo ustanovili da je otac na sigurnom. Njezin dolazak, kao i njezin brižan pristup, mojoj majci je puno značio jer ju je ona uspjela smiriti i ohrabriti. Osim što je policajka postupala profesionalno, ona je svojim toplim i ljudskim pristupom mojoj majci bila i psihološka pomoć. To je pristup koji se ne može ne istaknuti i pohvaliti”, zapisao je zahvalni građanin.

Ljudskost prije svega

Početkom prosinca vrbovečkim policajcima stigla je zahvala što su spriječili prometnu nesreću u kojoj je moglo stradati dvoje djece. “Promptnom reakcijom vaših policijskih službenika spriječena je velika tragedija, a osobnim pristupom djeci i psihičke traume”, stoji u pohvali zahvalnog Vrbovčanina.

Jedan strani državljanin s privremenim boravkom na temelju sklapanja životnog partnerstva s osobom istog spola pohvalio je profesionalnost i komunikativnost zagrebačkih policajaca. Naglasio je i kako ga veseli i kontinuirana suradnja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s Policijskom akademijom i stalna edukacija svih zaposlenih, posebno u radu s ranjivim skupinama u društvu.

Na “ljubaznom, kulturnom, stručnom i strpljivom ophođenju sa strankama” Službi za državljanstvo i statusna pitanja stranaca zagrebačke II. policijske postaje u studenom se zahvalio M. S., dok je Marina zahvalila policajcima I. postaje prometne policije na ”besprijekorno obavljenom očevidu i humanom pristupu, bez obzira na stresnu situaciju”.

Prikladnu reakciju u stresnoj situaciji pohvaljuje i Marko koji je kao izazivač prometne nesreće pohvalio policajca koji ga je “svojom prirodnom mirnoćom, profesionalizom, ljubaznošću i najizraženije od svega – ljudskošću, suočio sa činjenicama, pojasnio okolnosti te čak dopustio da ljudskost prevlada kada ga je zamolio da isprati oštećenika u bolnicu”.

Pohvale na adrese policijskih uprava stižu i od roditelja djece koja su bila žrtva nasilja, ali i zahvalnih građana kojima su “ustrajni” policajci pronašli izgubljene mobitele. Marija B. iz Zagreba je u pismu zahvale naglasila kako su joj susretljivi policajci pomogli pri registraciji vozila, dok je Čakovčanka Tanja pohvalila “promptnu reakciju” policajaca PU međimurske pri pronalasku njezinog bicikla.

Zagrepčanka Angela B. S. pohvalila je u svibnju inspektora iz zagrebačke II. policijske postaje zapisavši kako “dugo nije srela nekog službenika u državnoj instituciji kojem je iskreno stalo da dobro i brzo obavi svoj posao, koliko god mali i beznačajan slučaj bio”.

Na susretljivost policajaca u središtu Zagreba u svibnju ukazuje i Željko V., čijem su unuku članovi policijske ophodnje dali da razgleda policijsko vozilo. “Samo za njega na nekoliko sekundu uključili su signalna svjetla i zvučnu sirenu. Sreći mog unuka nije bilo kraja i dugo je mahao i zahvaljivao policajcima u vozilu”, stoji u Željkovoj zahvali objavljenoj na stranicama PU zagrebačke.

Pribranost pri stampedu

Da se policajci znaju snaći i u pogibeljnim situacijama govori i zahvala policajcima PU osječko-baranjske koji su u srpnju 2009. svojim pribranim reakcijama pomogli da se izbjegne moguća tragedija prilikom povorke konjskih zapreka tijekom održavanja Đakovačkih vezova. Marko Brlošić je tom prilikom pohvalio policajce Zorana Batinića i Andreasa Zovka koji su pravovremeno upozorili i sklonili posjetitelje manifestacije od pomahnitalih konja iz kolone zaprega koje su sudjelovale u Đakovačkim vezovima. Među posjetiteljima te manifestacije je bilo mnogo djece, a Brlošić ukazuje na pribranost policajaca pri osiguravanju manifestacija na kojima je zbog velikog broja posjetitelja moguće i mnoštvo nepredvidivih reakcija sa svih strana.

“Posebno je važno istaknuti ovaj događaj, koji je ipak prošao bez posljedica, kao primjer svim budućim mladim policajcima koji će već nakon obuke imati zadaću osiguranja manifestacija i događanja s velikim brojem ljudi”, istaknuo je Brlošić policijsku reakciju u stresnoj situaciji.

Policija poziva građane da se, ukoliko im se dogodila neugodna, opasna i stresna situacija ili su oni postali žrtva kaznenog djela, sudionik prometne nesreće ili samo svjedok nemilog događaja, jave ukoliko su zadovoljni načinom na koji su policajci riješili situaciju i smirili tenzije, a sve kako bi s pažnjom saslušali njihovo viđenje događaja.

U Ministarstvu unutarnjih poslova pozivaju građane da svoju pohvalu i zahvalu policajcima mogu uputiti ministru unutarnjih poslova, glavnom ravnatelju policije, načelniku policijske uprave, načelniku policijske postaje ili na adresu elektroničke pošte [email protected].

Komentari