Pola milijuna Hrvata će u idućim tjednima morati u nabavu novih televizora ili vanjskih prijamnika jer inače ostaju bez programa

DVB-T2 – ta će se kratica idućih tjedana sve češće spominjati u dijelu kućanstava. Ime je to novog sustava odašiljanja televizijskih programa na koji Hrvatska prelazi za tri tjedna, točnije od 27. listopada. Iz Hakoma objašnjavaju što to znači za one koji televiziju prate putem zemaljske antene.

To znači da će morati od tog datuma pa nadalje koristiti nove prijemnike, odnosno provjeriti na svojim prijemnicima podržavaju li novi DVBT2 standard ili ukoliko ne podržavaju, dokupiti određeni uređaj ili promijeniti sam aparat kako bi mogli i dalje putem zemaljske antene pratiti sve programe koji su u Republici Hrvatskoj, objasnio je Andro Marčev.

Drugim riječima, ako na vašem prijamniku ne piše oznaka DVB-T2, a gledate programe putem zemaljske antene – trebat ćete kupiti ili novi prijamnik ili novi televizor. Cijena novih prijamnika je od 150 do 200 kuna. Osim potencijalnih novih troškova, novi signal će donijeti bolju pokrivenost i dostupnost takozvanih HD programa, odnosno bolju kvalitetu televizijske slike.

Svi oni čiji televizori imaju oznaku DVB -T2 neće morati raditi nikakve izmjene. Promjena se ne odnosi ni na one koji gledaju programe putem interneta, kabela ili satelita.



Negdje oko pedeset posto hrvatskih građana neće osjetiti promjenu jer upravo prate televizijske programe putem drugih platformi. Onome tko ima antenu, kućnu ili na krovu zgrade ili kuće, njemu se jedino mijenja, zaključio je Marčev.

Prelazak će se odvijati postupno, po županijama. Prve su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske i dio Dubrovačko-neretvanske županije. Počet će 27. listopada i trajat će do 12. studenog, piše DNEVNIK.hr.

Komentari