Pokrenut postupak razrješenja ravnatelja Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška

Goran Mehkek / CROPIX/ilustracija

U bolnici u Novoj Gradišci ostali su zatečeni stanjem u kojem su zaprimili dvogodišnju djevojčicu. Dovezli su je roditelji, bila je bez svijesti.

“Dijete je u našu ustanovu dovezeno u izrazito kritičnom stanju, blijede kože, komatozna, bez svijesti, ugroženih vitalnih funkcija, usporene srčane aktivnosti i rijetkih, spontanih udisaja”, kazala je liječnica bolnice.

Primljena je u srijedu ujutro, a onda u četvrtak zbog težine ozljeda prebačena u Klaićevu bolnicu gdje su preuzeli borbu za život dvogodišnjakinje.

“Već u trenutku prijema dijete je bilo na mehaničkoj ventilaciji s ozljedama. Kad zaprimite dijete te životne dobi s takvim teškim ozljedama i u takvom stanju, to je vrlo ozbiljno. Ovakvi slučajevi uvijek vas potresu i uvijek vas neugodno iznenade”, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.



Liječnici su primjetili znakove zapostavljanja i ozljede za koje smatraju da su nastale ranije.

“Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes (šuga), ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja. Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama”, rekla je liječnica.

Roditelji uhićeni i kazneno prijavljeni

U bolnicu su je doveli roditelji koji su jučer uhićeni.

“Nakon ispitivanja roditelji će biti upućeni nadležnom državnom odvjetništu te će se odlučivati o zatvoru. Kaznenim zakonom previđene su kazne od 1 do 8 godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta. U slučaju smrti ići će se na prekvalifikaciju kaznenog djela na kazeno djelo teškog ubojstva”, kazali su iz policije.

Tijekom večeri policija je objavila rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Utvrđeno je da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava, tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu.

27-godišnjak i 24-godišnjakinja večeras su predani pritvorskom nadzorniku, a tijekom sutrašnjeg dana i Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje.

Aladrović: Utvrdit će se odgovornost sustava

“Do najnižih detalja i njaviših tančina ćemo izanalizirati i utvrditi odgovornost sustava, a od ministarstva je li bilo kršenja zakona do stručnog nadzora”, rekao je Josip Aladrović.

A stručni nadzor će odraditi Hrvatska psihološka komora i Komora socijalnih radnika. Ministar je tražio i da stručni nadzori budu dovršeni u najkraćem mogućem roku.

Na sjednici Upravnog vijeća pokrenut postupak za razrješenjem ravnatelja Centra

Na večerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, kako pišu 24sata, pokrenut je postupak za razrješenjem ravnatelja te ustanove Branka Medunića. Ujutro će se održati još jedna sjednica.

Ravnatelj Branko Medunić, večeras nije sudjelovao na sjednici, a u telefonskom razgovoru nam je rekao da još nije pozvan na sutrašnju, ali očekuje da će biti, jer se mora izvršiti primopredaja, prenosi N1.

Roditelji djevojčice kojoj je smrskana glava su kazneno prijavljeni: ‘Ponekad smo je znali udariti’

 

Komentari