POKREĆE SE DIGITALNA PLATFORMA ZA NARUČIVANJE Evo kako se prijaviti za cijepljenje ako ne spadate u prioritetne skupine

Ilustracija

HZJZ je objavio sve upute oko prijavljivanja za cijepljenje među kojima se nalaze i odgovori na pitanja o tome kada će se i kako cijepiti građani koji ne spadaju u prioritetne skupine.

Ove se upute nalaze u sklopu 39 najčešćih pitanja i odgovora o cijepljenju protiv koronavirusa.

Za cijepljenje se treba prijaviti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo. Ako netko nije u mogućnosti cijepiti se u mjestu svog prebivališta, odnosno kod izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se može javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka.

Besplatno cijepljenje

U Hrvatskoj se može besplatno cijepiti protiv koronavirusa neovisno o vrsti zdravstvenog osiguranja. Ako nemate izabranog liječnika obiteljske medicine, za cijepljenje se možete javiti nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo u mjestu svojeg trenutnog boravka, kako piše.



Radi ograničenih količina cjepiva cijepljenje se provodi prema definiranim prioritetnim skupinama sukladno Nacionalnom planu za cijepljenje protiv COVID-19. Početak cijepljenja osoba iz pojedinih prioritetnih skupina ovisi o dostupnosti cjepiva, odazivu na cijepljenje, ali i broju osoba koje pripadaju tim prioritetnim skupinama.

Plan je prvo cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Prije cijepljenja liječnik će vas pitati potrebne informacije – potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

Građanima se savjetuje da se drže zadanih termina kod svojih liječnika. Ako se ipak dogodi kakva izvanredna situacija, cjepivo će moći primiti i nakon termina za drugu dozu. Naravno, morate se javiti svom liječniku da vam ugovori novi termin.

Pokreće se digitalna platforma za naručivanje

Nije poznato kada će uopće početi cijepljenje građana koji ne spadaju ni u prioritetne ni ugrožene skupine, potvrdili su iz HZJZ-a za Dnevnik.hr.

“Nažalost, ne možemo reći kada će početi stizati cjepivo u dovoljno velikim količinama da se započne cijepljenje tog dijela građana”.

Dodaju da se procjepljvanje većine stanovništva očekuje do kraja jeseni. Navode kako je u pripremi digitalna platforma za naručivanje na cijepljenje, koja bi trebala biti funkcionalna do kraja tjedna.

“Bit će javno objavljen početak rada te platforme, a očekuje se kako će ona biti povezana sa županijskim platformama. Putem nje će građani dobiti obavijest o terminu i mjestu cijepljenja”.

Platforma bi trebala biti dostupna na web adresi www.cijepise.hrno ona ni danas još nije u funkciji. U međuvremenu svoju je platformu za prijavu na cijepljenje prva predstavila Međimurska županija.

Komentari