Pojavile su se nove poruke, evo kako su Žalac i Rimac pritiskale Marića i ostale članove HBOR-a da odobre kredit

Gabrijela Žalac Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL

Pojavile su se nove poruke u aferi bivše ministrice Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac. USKOK sumnja da su zajedno pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura čim povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje.

Preko Gabrijele Žalac, koja je kao članica Nadzornog odbora HBOR-a bila bliža predsjednici Upravi te banke Tamari Perko, Josipa Rimac došla je do broja telefona predsjednice uprave HBOR-, te ju, kako se sumnja, još u rujnu 2018. počela pritiskati oko vjetroparka, piše Telegram.

Pritiskale su i ministra Zdravka Marića, koji je šef Nadzornog odbora HBOR-a, te bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je kao član Nadzornog odbora trebao na sjednici u HBOR-u vjetropark Krš Pađene staviti na listu strateških projekata. “To će bankarima biti važno”, poručila mu je.

Prema porukama, Žalac je bila oduševljena vlasnikom tvrtke C.E.M.P, Milenkom Bašićem, i predana u tome da mu pomogne.



Među dokazima USKOK-a nalazi se i fotografija sastanka Rimac, Žalac i Marića, koju je Rimac 19. studenoga 2018. godine poslala Milenku Bašiću. “Kraljice. Sad ih završi”, napisao je Bašić.

Zatim ju je tražio da mu osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a, pa je Rimac odmah nazvala ministre Darka Horvata i Garija Cappellija, te šefa HGK Luku Burilovića.

No, unatoč tome, još u prvoj polovici siječnja 2019., HBOR nije pristajao na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita, a radilo se o 130 milijuna eura. Domaće i strane banke redom su odbijale investiranje u C.E.M.P. Stoga, Bašić od  Rimac traži da pokuša doći i do premijera Andreja Plenkovića.

Prema podacima, 12. siječnja 2019. Rimac je Bašiću javila: “Samo sam kratko s AP”. Tijekom istrage saznat će se je li u tom trenutku bila s premijerom.

Par dana kasnije Rimac dogovara Bašiću sastanak s Marićem i Žalac, te zamjenikom ministra turizma Roberta Pende. Bašić joj javlja da je Horvat i dalje protiv, kako navodi Uskok.

Zato se Rimac ponovno sastaje s Gabrijelom Žalac, nakon čega javlja Bašiću da će Žalac “stvarno sve napraviti”. No, i 18. siječnja 2019., HBOR odbija kreditirati vjetropark Krš Pađene.

Uslijedio je novi sastanak Milenka Bašića s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je i da se 28. siječnja Bašić nasamo sastao s Marićem. Sastanak mu je dogovorila Josipa Rimac, kako je vidljivo iz poruka.

Sastanak s predsjednikom uprave HPB-a

Nakon što je Rimac 4. ožujka javila Žalac da se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa ‘Z’, vjerojatno Zdravkom Marićem, kako sumnjaju istražitelji, Žalac joj šalje sljedeću poruku: “Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna”.

Pronađene su i poruke što ih je Žalac 7. i 8. ožujka poslala Josipi Rimac. Tražila je od nje da ponovno zove ‘prijatelja i Vuića’, dok je ona cijelo vrijeme u kontaktu s Tamarom. “Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec”.

Na sjednici 12. ožujka 2019. uprava HBOR-a odobrila je Bašićevom C.E.M.P.-u 80 milijuna eura kredita, a 14. ožujka potvrdio ga je i Nadzorni odbor HBOR-a na čelu s ministrom Zdravkom Marićem.

Komentari