Pogledajte tko se dosad plasirao u Katar

Twitter

Svjetska smotra koju još od dodjele domaćinstva ovoj arapskoj državi prate brojne kontroverze, ponajprije one vezane uz korupciju, kršenje ljudskih i radničkih prava, održat će se od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine.

Razlog za odmak od dosadašnje prakse i igranja svjetskih prvenstava uglavnom tijekom lipnja i srpnja krije se u izuzetno visokim temperaturama koje griju Katar ljeti. Teško je i disati, a kamoli igrati kada živa na termometru pokazuje 45, a nerijetko i 50 stupnjeva. Stoga je kompromisno rješenje pronađeno u ovakvim datumima, koji će malo izmijeniti kalendar klupske sezone 2022./2023., ali nikakvih problema glede održavanja ne bi trebalo biti.

Bit će ovo posljednje Svjetsko prvenstvo na kojem će nastupiti 32 reprezentacije. FIFA je još prije nekoliko godina donijela odluku da će se od 2026. promijeniti (proširiti) format te da će ubuduće igrati 48 nacionalnih selekcija.

Zasad je svega šest reprezentacija osiguralo plasman na SP 2022. Jasno, Katar je to učinio automatski dobivanjem domaćinstva, a u proteklih nešto više od mjesec dana plasirali su se, redom: Njemačka, Danska, Brazil, Belgija i Francuska.



Budući da se danas u terminu od 15:00 u europskom dijelu kvalifikacija igraju jedino utakmice iz skupine H, jasno je da će sedma reprezentacija s izborenom vizom za Katar biti Hrvatska ili Rusija. Nadamo se da će to biti Vatreni…

Komentari