Pogledajte sva senzacionalna uhićenja političke i gospodarske elite

Pixabay

Još se nije slegla prašina od afere Vjetroelektrane i uhićenja bivše HDZ-ove državne tajnice i gradonačelnice Knina Josipe Rimac, koja i dalje križa dane u istražnom zatvoru u Remetincu, a već smo dobili novu veliku policijsku akciju u kojoj je jutros uhićen direktor državne tvrtke Janaf, Dragan Kovačević.

Pod istom istragom USKOK-a su i saborski zastupnik te gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić (HDZ) o čijem će se skidanju saborskog imuniteta odlučivati poslijepodne kao i o imunitetu također saborskog zastupnika, ali iz SDP-a i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića koji tvrdi da nikakve veze s ovim slučajem nema.

Prema prvim informacijama, predmet izvida je projekt Aglomeracija Velike Gorice i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada.

Kovačevića se navodno sumnjiči za pogodovanje u dodjeli milijunskih poslova i primanje mita.



Riječ je o “iskušenju” na kojem su se pokliznuli brojni prije njega, a mi ćemo ovom prilikom podsjetiti na najveće akcije uhićenja i afere u koje su bili umiješani državni i lokalni dužnosnici te osobe s njima povezane.

Afera Vjektroelektrane-Svibanj 2020. 

Poput bombe odjeknulo je da je uhićena sada bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i to prvenstveno zbog pogodovanja vlasnicima vjetroelektrane Krš-Pađene po čemu je onda afera i dobila ime. No, razotkriveni su i drugi “mutni” poslovi za koje se sada sumnjiči Rimac: pogodovanje poduzetnicima koji uzgajaju stoku, sređivanje potpora za prijatelje i rođake, sređivanje državnih ispita…

Zbog proširenja istrage i mogućeg utjecaja na svjedoke, Josipa Rimac i dalje se nalazi u istražnom zatvoru. U sklopu velike policijske akcije uhićeni su i Krunoslav Jakupčić, šef Hrvatskih šuma, Nataša Turbić, načelnica Općine Gračac, Ana Mandac, bivša pomoćnica ministra gospodarstva… Istragom su u korupcijskoj hobotnici Josipe Rimac kasnije obuhvaćeni još neki državni tajnici i tajnice, savjetnici ministara…

Akcija Flajš-Svibanj 2020. 

Još jedna velika policijska akcija u kojoj nije bilo državnih dužnosnika, ali zato jest supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka – Ana Karamarko. Fotografije policijskih djelatnika kako napuštaju prostorije tvrtke Drimia iznoseći dokumentaciju u pratnji Ane Karamarko osvanule su u svim medijima.

Nju se sa još 38 osoba i devet tvrtki sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradili najmanje 20 milijuna kuna te oštetili državni proračun za oko 11,5 milijuna kuna. Ani Karamarko na teret se pak stavlja samo jedan manji dio inkriminacija, odnosno da je iz svoje tvrtke Drimia, poznate iz afere “Konzultantica”, izvukla na temelju fiktivnih faktura oko 467.000 kuna, te time umanjila porez na dobit za svoju tvrtku.

Afera Dnevnice-Veljača 2017. 

Tomislav Saucha, bivši saborski zastupnik i predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, uhićen je 10. veljače 2017. godine. Znao je da će biti uhićen, pa su ga mediji snimili kako sa spakiranom torbom napušta stan.

Bivšeg predstojnika premijerova ureda Sauchu i njegovu tajnicu Sandru Zeljko tereti se da su preko lažnih putnih naloga iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Novac su izvlačili od 2013. do 2016., a Zeljko koja se tereti da je krivotvorila 125 putnih naloga nastavila je s tom rabotom i nakon što je Saucha otišao iz ureda. Suđenje je u tijeku.

Afera Agram-Listopad 2013. 

Glavni akter zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić. Uhićen u nedjelju ujutro 19. listopada 2014. godine, a u velikoj policijskoj akciji pali su s njime istog dana i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave CIOS-a Petar Pripuz te još 15-ak osoba zaposlenih u strukturama gradskih poduzeća i uprave Grada Zagreba.

Bandić je u Remetincu proveo 15 dana, a izašao je uz jamčevinu od čak 15 milijuna kuna koju je za njega uplatio njegov odvjetnik Marijan Hanžeković. Snimljen je kako iz zatvora svoje stvari nosi u crnoj vreći. I nije bio jedini koji izlazi na taj način.

Bandića se tereti za nezakonito zapošljavanje u gradskoj upravi, problematičnu zamjenu zemljišta na kojoj je grad oštećen za više od 20 milijuna kuna, pogodovanje tvrtki C.I.O.S. u vlasništvu Petra Pripuza te nezakonito prikupljanje novca nakon predizborne kampanje. Ukupno gotovo 30 milijuna kuna.

Pad županice Marine Lovrić Merzel- Travanj 2014. 

Marina Lovrić Merzel, bivša SDP-ovka koja je godinama “drmala” Sisačko-moslavačkom županijom uhićena je zbog financijskih malverzacija, a poduzetnik Željko Žužić kasnije je priznao da je bivšoj županici dao 100.000 eura mita.

Tog 1. travnja 2014. uhićena je u svom domu na sisačkom Zelenom brijegu, a u istražnom zatvoru u Remetincu je provela čak pet mjeseci!

“Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto gdje ću dokazivati svoju nevinost je sud”, izjavila je Lovrić Merzel novinarima koji su je čekali pred zatvorom kad je izlazila.

Suđenje Lovrić Merzel počelo je tek 2018. i još uvijek traje. Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je još krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je tadašnji sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim Žužićem.

Uskok je tereti za neosnovano plaćanje savjetnika čime je županijski proračun navodno oštećen za više od šest milijuna kuna. Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena korist od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Afera Remorker-2013. godina 

U aferi Remorker uhićena su dvojica bivših državnih tajnika – Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban, bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar, dvojica direktora Viadukta Damir Kezele i Ivan Berket te direktor Zagorje tehnobetona Miroslav Bunić. Uhićeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, bivši član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević te bivši direktor sektora gradnje Sandro Vukelić.

Optužnica ih je teretila da su od 2005. do 2010. HAC ukupno oštetili za više od 42 milijuna kuna. Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da iza svega stoji moćni zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta koji je navodno podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no on je oslobođen dok su krivima proglašena trojica njegovih suoptuženika – Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele.

Podsjetimo, aferu Remorker otvorio je Igor Premilovac iznoseći u svojoj obrani kako je godinama preko svoje češke tvrtke Remorker International prao novac za niz državnih i privatnih tvrtki iz Hrvatske. Tako je među ostalim rekao da je novac izvlačio i iz HGK, zbog čega je otvorena istraga koja je rezultirala uhićenjem šefa HGK Nadana Vidoševića u studenom 2013. Tereti ga se da je iz HGK izvukao 39 milijuna kuna. Optužnica je potvrđena tek 2016., a suđenje je nakon zastoja nastavljeno ovog proljeća.

I mogli bi tako još dugo – sve do prije 10 godina kada je zbog korupcijskih skandala pao sam vrh HDZ-a: Damir Polančec, tadašnji potpredsjednik HDZ-ove Vlade i desna ruka premijera Ive Sanadera koji je također završio iza rešetaka na kraju te godine dok je pokušavao pobjeći iz zemlje.

Na neko vrijeme u Remetincu su se samo praznile ćelije za HDZ-ov establišment: od Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Nevenke Jurak, Petra Čobankovića, Josipa Fiolića

Todorić i Mamić

U priči o velikim uhićenjima nemoguće je zaobići slučaj Agrokor i Ivicu Todorića te nogometnog moćnika Zdravka Mamića – iako nisu iz političkih krugova, usko su uz njih vezani.

Nakon što je “puknuo” Agrokor, u listopadu 2017. uhićeni su ključni suradnici Ivice Todorića uključujući i njegova dva sina, ali ne i vlasnik koncerna koji je pobjegao u London. Ivica Todorić predao se policiji u Londonu u studenom 2017. nakon što je izdan europski uhidbeni nalog. I on je boravio u ćeliji u Remetincu, a pušten je nakon jamčevine od 7,5 milijuna kuna.

Ovog je tjedna, dakle tri godine nakon pokretanja istrage, i druga optužnica stigla na sud. Uz Todorića i sinove Ivana i Antu obuhvaćeno i još 10 Agrokorovih menadžera kao i revizori kuće Baker Tilly. DORH je naveo da je prvookrivljenom Ivici Todoriću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, nizozemskom trgovačkom društvu pribavljena je protupravna korist u iznosu 320.720.000,00 kuna, a trgovačko društvo Agrokor d.d. oštećeno je ukupno u iznosu od 1.244.328.584,00 kuna. Kada će početi suđenje po ovoj optužnici nije poznato.

Još jedan moćnik, ali iz svijeta sporta, menadžer Zdravko Mamić, uhićen je u studenom 2015. zajedno sa sinom Marijem pod sumnjom da su iz Dinama izvukli 78 milijuna kuna na transferima igrača. U lipnju 2018., dan prije izricanja presude, temeljem koje je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić je iz Hrvatske došao u Međugorje. Tamo je i danas, a s obzirom da ima i državljanstvo BiH ne mora biti izručen.

Desetljeće remetinečkih dosjea koje je punila politička i gospodarska elita po svemu sudeći nije bilo dovoljno za neke lekcije. Doduše, u odvraćanju drugih od koruptivnih radnji nije pomoglo ni to što je u velikom broju tih slučajeva (zasad?) izostao pravosudni epilog, piše Rtl.hr 

Komentari