Poduzetnik Štetner o obnovi zaštićenih ruševina: ‘Mijenjajte pravila pod hitno, upravo su zbog njih stradali nedužni prolaznici’

Foto: Facebook

Poduzetnik Davorin Štetner poručio je kako treba mijenjati pravila kada je u pitanju obnova starih kuća koje su pod zaštitom jer su upravo zbog toga stradali prolaznici.

“Zašto Hrvatska ne može naprijed? Evo primjera… Ruina na slici je kuća u Jastrebarskom na glavnoj cesti. Više od 15 godina nismo je mogli srušiti jer Konzervatorski odjel Ministarstva kulture nije dao usprkos višestrukim molbama i apelima. Kuća je bila opća opasnost po građane i veliko ruglo kraj kojeg su prošli doslovce milijuni ljudi jer se nalazi na najprometnijoj cesti u Hrvatskoj – Staroj karlovačkoj”, napisao je u objavi na svom Facebook profilu.

Dodaje kako je tek prošle godine dobio rješenje o rušenju, ali uz uvjet da napravi identičnu kopiju. Neki od zahtjeva su bili da se ne koristi stiropor za izolaciju jer to nije autohtono, prozori moraju biti od drva bez bez izo stakala, a na pročelju mora imati LOM.

Zašto Hrvatska ne može naprijed? Evo primjera… Ruina na slici je kuća u Jastrebarskom na glavnoj cesti. Više od 15…



Objavljuje Davorin StetnerČetvrtak, 14. siječnja 2021.

 

“Koliko ima budala poput mene da pristanu na takve zahtjeve konzervatora koji su cijeli projekt poskupili i više od 40 posto, napisao je i dodao kako isti slučaj sada vidimo u Petrinji, Glini i ostalim gradovima.

“Većina onih ruševina je pod zaštitom i zato i nisu obnavljane na moderne, sigurne načine. Zbog takvih pravila stradali su nedužni prolaznici. Tko će odgovarati, konzervatori? Pustite nas da investiramo kao u civiliziranim zemljama – izvana neka se zadrži stara vizura, ali od kojih materijala graditi – pa najmodernijim, najsigurnijim, energetski učinkovitim! Hrvatska je zapuštena i zarasla upravo zbog takvih nebuloznih pravila koja odvraćaju iole pametne od bilo kakve investicije”, zaključuje.

Poručuje da se pod hitno trebaju mijenjati pravila. “Zar da Petrinju, Glinu i ostale stradale krajeve obnavljamo glinom, trstikom i vapnom”.

Komentari