Poduzetnici s par stotina eura podmićivali službenike Grada Zagreba

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U nastavku akcije USKOK-a uhićeno je osam poduzetnika i dvoje gradskih službenika. Poduzetnici su s nekoliko stotina eura ‘podmićivali’ zaposlenike Grada Zagreba dajući im novac za razne usluge. 

Među uhićenima su Darko Barun, pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave, Zdravko Čabraja, član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 te Milivoj Kotrla, bivši djelatnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kako doznaje Jutarnji list.

Uhićena je i Sanja Borisavljević, vlasnica i direktorica tvrtke ADE Studio, koja je zastupala investitore u određenim projektima te su ona i Kotrle, navodno, usklađivali broj parkirnih mjesta po potrebi.

Uhićeni su građevinski poduzetnik Krešimir Huzjan kao i Ivan Papić.


“Nitko me nikada nije tražio proviziju”, tvrdio je Krešimir Huzjan novinarima Nacionala početkom godine nakon što je isplivala u javnost lista tvrtki koje su ‘aljkavo’ nakon rata obnavljale Strašnik koji je u fokus javnosti isplivao nakon razornog petrinjskog potresa. Međutim, pola godine kasnije priveden je upravo zbog toga.

Obrana sa slobode

Nakon ispitivanja u USKOK-u Huzjanov odvjetnik Šime Matak potvrdio je da USKOK vodi nekoliko postupaka te da je njegov branjenik iznio obranu.

“Sukladno zakonskim odredbama imao sam mogućnost pola sata prije ispitivanja razgovarati s klijentom. Mi smo se posavjetovali. Radi se o tajnom postupku i ne mogu reći više informacija”, rekao je Matak ne želeći otkriti detalje ispitivanja kao niti je li Huzjan priznao ono što mu se stavlja na teret ili je, pak, negirao krivnju.

Poduzetnik Ivan Papić, 47-godišnji suprug bivše Miss sporta Hrvatske Stefany Hohnjec. Prema dostupnim podacima, vlasnik je tri tvrtke, dvije građevinske i jedne ugostiteljske. Zanimljivo je da pretres jedne od Papićevih tvrtki u Kraljevićevoj ulici nije mogao biti odrađen jer ženska osoba koja je zatečena u stanu nije povezana s tvrtkom i o njoj ništa ne zna, a u stanu u kojem živi ne posluje nikakva tvrtka.

Neslužbeno se doznaje da je više od polovice uhićenih u posljednjem valu uhićenja priznalo svoj krimen pa samim time postoji mogućnost da će se u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode i da za njih neće biti tražen pritvor.

Zbog sumnje u utaju više od pola milijuna kuna poreza priveden i poduzetnik Igor Maksimiljanović iz zagrebačke tvrtke Dobra reklama d.o.o.

Kako je jučer priopćila policija navodeći samo dob osumnjičenika, 52-godišnjak je darovao 1012 koševa za otpad jedinici lokalne samouprave, bez evidentiranja u poslovnim knjigama te je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu okrivljenog trgovačkog društva.

“Neosnovano je propustio u ime okrivljenog trgovačkog društva prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost, te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit okrivljenog trgovačkog društva, pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao porez na dodatnu vrijednost prilikom darovanja, niti je iskazao u PDV obrascima obvezu poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporučenih koševa, a sve suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost”, priopćila je policija.

Tako je, ističu, pribavljena nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je državni proračun oštećen za 346.359,69 kuna, a proračun Grada Zagreba za 234.252,14 kune.

Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je da su ispitali osumnjičenog Maksimiljanovića zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine nakon čega su ga pustili da se brani sa slobode.

Komentari