Podolnjak: Đurđević je izvanredan kandidat, ali bi trebalo raspisati novi javni poziv da bi je potom Milanović mogao izabrati

Marko Todorov / CROPIX

Stručnjak za ustavno pravo Robert Podolnjak komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda rekavši kako nije očekivao da se iz ovog pitanja razvije ovakva Ustavno-pravna drama. 

“Ovo pitanje za sve profesore i znalce nije takvog karaktera da bi bilo sporno koliko je u javnosti”, rekao je za N1.

“Nakon izmjena Zakona o sudovima iz 2018. godine, nešto se detaljnije propisuje procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ta je procedura podnormirana u Ustavu, imate jedan stavak koji o tome govori izuzetno malo. Postojala je obveza Hrvatske da taj izbor napravi transparentnijim, manje podložnim političkim utjecajima, to su bile preporuke GRECO-a”, dodao je.

Objasnio je kako su usvojene izmjene zakona jer prije četiri godine kada se birao predsjednik Vrhovnog suda, on je upozorio predsjednika Sabora da nemaju kandidata i da se ne zna kako se ta procedura odvija kod predsjednice republike.



‘Sada je procedura znatno transparentnija’

“Iz medija smo doznavali da pojedine osobe dolaze na razgovore kod nje. No, to nije bilo transparentno. Mi smo u brzopoteznom postupku odlučivali o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Sada je procedura znatno transparentnija”.

Dodao je kako je svatko dužan pridržavati se Ustava, prava i pravnog poretka, pa i predsjednik republike.

Ako predsjednik smatra zakon neuskladnim s Ustavom, kako navodi, ima mogućnost podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona ili zakonske odredbe.

“On nije podnio žalbu, stoga mora poštivati zakonsku odredbu koja je na snazi. Svatko ima pravo na mišljenje, i on ne mora prihvatiti ni jednu od osoba koje su se javile na javni poziv. Time bi se stekli uvjeti da se poništi taj javni poziv i da se novi raspiše od strane DSV-a”.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da neće na dnevni red staviti prijedlog predsjednika republike.

“Vjerujem da će o tom pitanju raspravljati Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav, jer bi time predsjednik Sabora, prema svemu poznatom, odbio uvrstiti točku na dnevni red”, rekao je.

Paralelno će se, dodao je, odvijati postupak na Ustavnom sudu, te je moguće da će Ustavni sud odlučivati o tome je li zakonska odredba u skladu s Ustavom. “Bilo bi dobro kada bi Ustavni sud u što kraćem periodu donio odluku”.

Smatra da bi dobro bilo da se javni poziv ponovi.

“Zlata Đurđević bila bi izvanredan kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda, ali bi trebalo raspisati novi javni poziv, na koji bi se i ona mogla javiti kao kandidat, i da bi je potom Milanović mogao izabrati”, zaključio je.

Komentari