Počinje rušenje građevina koje su znatno oštećena u potresu, premijer Plenković najavio dolazak u Petrinju

PIXSELL

Danas počinje rušenje građevina koje su jako oštećene u potresu, najavio je čelnik Stožera civilne zaštite, ministar Tomo Medved. Riječ je, kako kaže, o drugoj fazi sanacije područja pogođenog potresom. Petrinju će danas posjetiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji će sudjelovati na sastanku Stožera, javlja HRT.

U Sisačko-moslavačkoj županiji na temelju ažuriranih ArcGIS podataka od 30. siječnja, prijavljeno je 33.834 objekata oštećenih u potresu, a do petka je pregledano 22.255 objekata, izvijestila je ta županija.

Objekata koji su neuporabljivi zbog vanjskih utjecaja je 262, a neuporabljivih zbog oštećenja je 2730.

Privremeno neuporabljivih objekata kojima je potreban detaljan pregled je 2.249, a privremeno neuporabljivih objekata koji zahtijevaju mjere hitne intervencije je 2.680.



Uporabljivih i neoštećenih objekata je 560, a uporabljivih bez ograničenja 5.193.

S preporukom o postupanju uporabljiv je 8.581 objekt.

Kreće podjela financijske pomoći

Crveni križ najavio je početak podjele novčane pomoći stradalom stanovništvu. U sljedeća tri tjedna građani mogu popuniti zahtjev u evakuacijskim centrima, društvima Crvenog križa, lokalnoj samoupravi i poštanskim poslovnicama, a na raspolaganju je gotovo 46 milijuna kuna. Na terenu su i Stručnjaci svjetske banke koji će procjenjivati ukupnu štetu, a taj će dokument biti temelj za povlačenje novca iz europskog Fonda solidarnosti.

Komentari