Počinje cijepljenje protiv gripe, liječnici pozivaju na strpljenje

Profimedia

Počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe. I vlada golemo zanimanje za cjepivo. Cjepivo će stizati u nekoliko navrata, pa liječnici pozivaju na strpljenje i razumijevanje.

“Od naručenih potrebnih količina u ovom času smo dobili nešto manje od 50 posto. Veći interes je i među mladom, zdravom populacijom koja se želi u ovom času cijepiti protiv gripe”, kaže specijalistica opće medicine Ines Balint.

Doza cjepiva stoji oko 96 kuna. “Besplatno cijepjenje je za sve osobe starije od 65 godina kao i osobe koje boluju od težih kroničnih bolesti. Svi ostali moraju platiti cjepivo“, dodaje Balint.

Trenutačno se do cjepiva teško može i u ljekarnama. “Male količine su došle i u roku jednog dana su prodane“, kaže magistra farmacije Gabrijela Matić. To ne treba čuditi jer su rezervacije počele još ljetos.

“Prva serija je došla prije neka tri tjedna i kroz par dana se sve rasprodalo, 50.000 je došlo. Ovih dana dolazi 40 novih tisuća u ljekarne, odnosno malo manje, ali na žalost i broj rezervacija, odnosno broj upita je puno veći nego što možemo isporučiti pacijentima“, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Posljednja pošiljka očekuje se u prosincu. Ukupno će stići oko 700.000 doza, koje će stizati u nekoliko navrata i u ordinacije i u ljekarne.

“To ostavljam starijim osobama, ali ako bude cjepivo viška, zašto ne“, stav je Brune iz Zagreba.

“Mislim da se trebaju, da, cijepiti ljudi kojima je to definitivno potrebno i nadam se da će za njih biti dovoljno“, kaže Zagrepčanka Anamarija.

Moći će se cijepiti i u ljekarnama. “Imamo 80 ljekarni koje sudjeluju u projektu i za koje moram reći da su već popunili svoje kapacitete jer jednostavno imamo preko 24.000 naručenih pacijenata“, govori Ana Soldo za Dnevnik.hr.

Cijepljenje u većini zemlje počinje u ponedjeljak.

Komentari