Počeo štrajk sanitetskog prijevoza; Traže da se u plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći

Luka Gerlanc / CROPIX

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza počeli su u 6 sati štrajk kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer im je ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla.

Ministar i sindikati pregovarali su jučer u Ministarstvu zdravstva oko dva sata.

– Sastanak je bio iscrpljujući. Ministar je dao ponudu koja je po mojem uvjerenju više nego korektna. Na vozačima je da se odluče u roku od deset dana da li je ta ponuda prihvaćena, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč nakon pregovora o koeficijentima.

Iz zagrebačke Gradske uprave jučer su poručili građanima da će im danas, bez obzira na najavljeni štrajk, biti osigurana standardna usluga sanitetskog prijevoza na koju imaju pravo kao osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.



Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.

Zagrebački sanitetski prijevoz ima 41 ekipu u kojoj je 120 vozača i medicinskih tehničara.

Djelatnici sanitetskog prijevoza u Zagrebu dnevno obavljaju više stotina prijevoza, a pomažu i u slučaju prometnih nesreća do dolaska ekipe hitne pomoći, no sve Vlade od 2012. godine, kao i Grad Zagreb, oglušili su se, kažu, na njihove zahtjeve da ih se po koeficijentima izjednači s kolegama iz hitne pomoći, javlja N1.

Komentari