POČEO PROSVJED ZBOG POTVRDA Ljudi izvrijeđali Beroša, evo što mu poručuju

Patrik Maček/Pixsell

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je sredinom tjedna odluku da se od 4. listopada uvodi obveza Covid potvrda ili testiranja na korona virus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli Covid-19. Međutim, ta odluka će također vrijediti i za dio pacijenata.

Pred KBC-om Zagreb se u ponedjeljak ujutro okupilo nekoliko prosvjednika, javlja N1.

Naime, od sada će zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju neometano odlaziti na posao, dok se oni koji nemaju jedan od ta dva uvjeta moraju dva puta tjedno testirati. Bris će im se uzimati izvan radnog vremena, a ako odbiju, taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao i za njega neće biti plaćeni.

Osim radnika, Covid potvrdu moraju imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, osobe koje su pratnja pri porođaju te roditelji koji su u bolnici s djetetom ili općenito osobe u pratnji pacijenta.Većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb
Javnosti su se obratili ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i ministar Vili Beroš.

Prosvjednici nisu dali Berošu da govori pred Rebrom skandirajući ‘izdaja’ i ‘ostavka’ pa je ministar izjavu za medije odlučio dati unutar KBC-a Zagreb.

Ćorušić se svim ispričao zbog neugodnosti, odmah su pozvali policiju, većina prosvjednika nisu djelatnici KBC-a Zagreb. Rekao je da su u nedjelju počeli testirati one zdravstvene djelatnike koji nemaju važeću Covid potvrdu, testirano je 690 djelatnika, a procijepljenost unutar KBC-a je 81,5 posto liječnika i 56 posto medicinskih sestara. Većina djelatnika, naglasio je, poštuju proceduru i procesi rada se normalno nastavljaju.

Ministar Beroš se također ispričao zbog jutrošnjeg događaja, naglasio je da nisu svi zaposlenici KBC-a Zagreb. Zahvalio je Ćorušiću što je organizirao sve službe da uobičajeno funkcioniraju.

“Kao ministru zdravstva zadatak mi je osigurati sigurnost svih korisnika usluga, ali i djelatnika”, dodao je.

Svi imaju, rekao je Beroš, iste uvjete.

“Nikog ne tjeramo na cijepljenje, ali testiranje je ono što struka smatra osnovnim uvjetom u ovom trenutku za sigurno obavljanje djelatnosti. Moj zadatak je to i izvršiti, stoga samo na tom tragu uveli ove mjere, one su spremne i nadam se da će zaživjeti”, objasnio je ministar, javlja HRT.

Naglasio je da niti jedan početak nije lagan i dozvoljava pravo na različito mišljenje, ali u situaciji kada je viru godinu i pol dana oko nas, negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije, nije opravdano.

Komentari