Počeo drugi krug predsjedničkih izbora-otvorena biračka mjesta u Australiji

Ilustracija

Drugi krug izbora za hrvatskog predsjednika počeo je u subotu navečer po hrvatskom vremenu u Australiji u kojoj se može glasovati na ukupno četiri biračka mjesta.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, ono u Perthu otvara se u ponoć, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

Izbori za hrvatskog predsjednika, osim u Hrvatskoj, održavaju se u još 47 država diljem svijeta, ukupno 3.860.000 birača ima pravo odlučivati tko će biti na čelu države idućih pet godina.

Zbog vremenske razlike, glasovanje u nekim državama počinje u subotu navečer po hrvatskom vremenu.



Dva sata nakon Australije otvorit će se biračko mjesto u hrvatskom veleposlanstvu u Tokyu, u ponoć ono u veleposlanstvu u Pekingu, sat iza ponoći, u nedjelju u 1 sat u Jakarti, u Indoneziji.

Posljednje će se, u nedjelju u 16 sati, otvoriti biralište u Los Angelesu, koje će se posljednje i zatvoriti, u ponedjeljak u 4 sata po našem vremenu.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je popis biračkih mjesta u inozemstvu, s lokacijama i adresama, najviše ih je (44) u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj (17).

Uz Australiju, četiri biračka mjesta otvorit će se i u Sjedinjenim Državama, po tri u Italiji i Kanadi, po dva u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, Mađarskoj, Švicarskoj, Turskoj, Poljskoj te u Afganistanu.

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatska osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje.

Glasovati mogu i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Komentari