Počelo slavljenje Hanuke. Na Trgu bana Jelačića upaljena prva svijeća na menori

Menora/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ceremonija paljenja prve svijeće u povodu velikoga židovskoga blagdana Hanuke održana je u četvrtak navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića čime je počelo osmodnevno obilježavanje tog blagdana svjetlosti koje se slavi se na spomen ponovnoga posvećenja jeruzalemskoga hrama.

Prva svijeća zapaljena je u blizini bora na Trgu bana Josipa Jelačića pri čemu je ritual vodio rabin Židovske organizacije Menora/Habad Hrvatska Pinhas Zaklos uz sudjelovanje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Paljenjem prve svijeće počeo je i jedan od najvećih židovskih blagdana Hanuka koji se slavi 25. kisleva (sredinom prosinca). Praznik je spomen na događaj iz 164. prije Krista kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram nakon što je helenistički kralj Antioh IV. Epifan zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskoga.

To je potaknulo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci, a nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.



S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci – jedinoj netaknutoj bočici maslinova ulja koja je nosila pečat Velikoga svećenika, a nastavila je gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja samo za jedan dan te je Hanuka tako praznik svjetla, koji traje osam dana.

Na visokoj menori, poznatoj i kao hanukija, svijeće će se paliti još sedam dana. Hanukija ima osam držača za svijeće ili posudica za ulje te jedan odvojen od ostalih za svijeću čijim se plamenom pale ostale, a naziva se šamaš i polazna je svijeća postavljena odvojeno od ostalih, na devetom, često centralnom kraku hanukije, kako je i na menori na Trgu bana Josipa Jelačića.

Uloga šamaša ispunjena je onoga trena kad su sve svijeće upaljene, ali on se ne gasi i ostaje gorjeti kako bi se s njegovim plamenom ponovno upalila svijeća ako bi se ugasila i tako šamaš čuva svetost micva svjetla.

Komentari