Počela izgradnja vojne ambulante i zgrade za smještaj 200 vojnika

Na Vojnom vježbalištu Eugena Kvaternika u Slunju položen je u srijedu temeljni kamen za vojnu ambulantu „Role 1“, a počela je gradnja zgrade za povremeni smještaj do 200 vojnika, koju s 1,7 milijuna dolara financira Vlada SAD-a.

Radove izvode pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i pripadnici inženjerijskih postrojba vojske SAD-a.

Gradnja ambulante počela je ubacivanjem prvih lopata betona u temelje, što su učinili državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i njegov zamjenik general pukovnik Siniša Jurković i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst, koji je istaknuo da je SAD najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti te da obrambena suradnja predstavlja iznimno značajan dio ukupne bilateralne suradnje dviju država.

Gradnja dvaju novih objekata, kako je rekao general pukovnik Siniša Jurković, poboljšat će uvjete života i sigurnosti tijekom rada i obuke vojnika, a projekt je dio uspješne dosadašnje suradnje na korist partnera – SAD-a i Hrvatske.



Na konkretnoj gradnji, rekao je general Jurković, rame uz rame radit će hrvatski i američki vojnici, a samo takvom gradnjom povjerenja i zajedništva može se odgovoriti na sve buduće izazove.

Na novinarsko pitanje hoće li mjeriti gradnju u inčima ili centimetrima, general Jurković se nasmijao i rekao da će se ”naći negdje u sredini”, a zatim je dodao da će se graditi po metrima jer su u njima projektirane i ambulanta i zgrada za smještaj.

General Siniša Jurković zahvalio je američkim prijateljima na tom daru, ističući da je on rezultat suradnje na svim razinama, vojnoj, preko ministarstava obrane i diplomacije. Posebno je pohvalio osobni doprinos veleposlanika Kohorsta.

“Ovaj je projekt značajan rezultat takve suradnje u kojoj je Hrvatska odgovoran saveznik SAD-u i pouzdan stabilizacijski faktor u jugoistočnoj Europi, te je Hrvatska u svijetu modernih prijetnji spremna podijeliti taj teret sa saveznicima za sigurnije okruženje”, rekao je general Jurković.

Državni tajnik Jakop rekao je da će ambulanta i novi smještajni kapaciteti podići kvalitetu života i rada u Slunju, na najvećemu hrvatskom vojnom vježbalištu, te da sva dosadašnja suradnja s SAD-om podiže razinu spremnosti i komplementarnosti vojnika u vojnoj suradnji.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić objasnio je da Zapovjedništvo američke vojske za Europu i njihovo Zapovjedništvo za kopnenu vojsku imaju na raspolaganju Fond za infrastrukturu za vojne vježbe te da je donacija potpora za provođenje tradicionalnih vježbi Immediate Response.

“Poligon u Slunju je naše središte za borbenu obuku i ovdje je permanentno smješteno najmanje šezdeset ljudi, a sada je uz ambulantu počela i gradnja smještajnog kapaciteta za 200 vojnika, za razne vježbe, što znači da će biti povremeno zauzeti, prvenstveno za hrvatske vojnike, a prema potrebi i za strane vojnike tijekom međunarodnih vojnih vježbi”, rekao je general Šerić.

Pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za sanitet Boris Zdilar objasnio je da je “Role 1” ambulanta za prvo zbrinjavanje s bojišnice.

“Na terenu su borbeni spasioci koji dovoze ranjenog pacijenta, gdje se obavi stabilizacija, venski put, disanje, zaustavljanje krvarenja, te potom ranjenik može ići na trajno zbrinjavanje, u misijama to su ‘Role 2’, razmjestive pokretne bolnice, a iz ove ambulante u Slunju ranjenici se odvoze u bolnice, ustanove koje će definitivno zbrinuti ranjenika”, rekao je Zdilar.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao da je u proteklih deset godina SAD u vojno-vojnu suradnju u Hrvatskoj uložio 700 milijuna američkih dolara, da je taj projekt vrijedan 1,7 milijuna kuna te da ga zajedno grade inženjerci američke mornarice i vojnici hrvatske inženjerije.

Veleposlanik Kohorst istaknuo je da Hrvatska i SAD surađuju uspješno i politički i vojno, te u humanitarnom radu. Dodao je kako vjeruje da će se suradnja nastaviti i poželio da se Hrvatska u nabavi vojnih zrakoplova odluči za američku ponudu F 16 zrakoplova.

“Želio bih da Hrvatska prepozna da je ponuda F 16 zrakoplova najbolja ponuda, ali to je hrvatska suverena odluka, Amerika će poštovati odluku ma za koju se ponudu Hrvatska odluči, ali bismo željeli da se naše partnerstvo nastavi”, rekao je Kohorst.

Komentari