Pobuna u zagrebačkom HDZ-u, traže raskid koalicije s Bandićem? ‘Sve je na Plenkoviću’

Goran Mehkek / CROPIX

Je li nakon predsjedničkih izborao došao kraj suradnje između zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a?

Kolinda Grabar-Kitarović u Zagrebu je osvojila 74.000 glasova manje od Zorana Milanovića, mnogi HDZ-ovci toliku razliku u glasovima u glavnom gradu pripisuju njezinu svrstavanju uza zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Zagrebačkom HDZ-u, kako doznaje Jutarnji list u razgovoru s nekoliko visokopozicioniranih stranačkih dužnosnika, sada je već dosta i željeli bi se napokon riješiti Milana Bandića, no, kako oni kažu, to još ne dopušta predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Bandić, kao što znamo, u Saboru sa svojim “žetončićima” drži većinu vladajućima, a zauzvrat je HDZ u Gradskoj skupštini s Bandićevom strankom u koaliciji i podržavaju njegove prijedloge.

Prvu priliku za razvrgavanje koalicije imat će kod izglasavanja Izmjena i dopuna zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) u veljači. Raspoloženje u gradskom odboru vladajuće stranke je takvo, kažu izvori, da definitivno treba srušiti zagrebački GUP i raskinuti koaliciju s Bandićem.



Zagrebački HDZ-ovci kažu kako se od njih, s jedne strane, očekuje da prihvate sve što Bandić predloži u gradu kako bi zauzvrat dao podršku u Saboru, a s druge se strane onda očekuje da HDZ u Zagrebu ima rezultat.

Bliski suradnici predsjednika HDZ-a pak kažu kako će se prvo pričekati politička analiza rezultata svih stranačkih organizacija, pa i Zagreba. Plenković te analize očekuje idući tjedan.

Sugovornik Jutarnjeg lista koji je visokopozicioniran u Bandićevoj stranci pak odgovara zagrebačkim HDZ-ovcima kako jedino Plenković može dati nalog da se GUP sruši, ali onda mora biti svjestan da se ide na prijevremene parlamentarne izbore.

“Plenković bez nas ne može, nas je 10 čvrstih u Klubu i više nitko nema namjeru izlaziti. Saborske većine bez nas nema, a prvi test bit će na glasovanju o opozivu ministrice Divjak. Iako je poznat naš stav o njoj, mi ćemo iskazati lojalnost Vladi, a i farizejima u SDP-u ćemo reći “Ne!” Mi stvaramo većinu u Saboru i ona zasad nije upitna”, kaže sugovornik Jutarnjeg.

Dodaje kako sumnja da će Plenković dati nalog da zagrebački HDZ-ovci glasaju protiv GUP-a jer mu se ne ide još na parlamentarne izbore s obzirom na to da predsjedamo EU-om.

Komentari