PO UZORU NA TRUMPA Proširen sustav obrane NATO saveza i na svemir

wikimedia

NATO će u budućnosti proširiti svoje djelovanje i na svemir, petu operativnu zonu nakon kopna, mora, zraka i nedavne pridošlice cyber prostora, rekli su izvori iz Saveza.

Svemir je ključan za obranu saveza i za odvraćanje, za rano upozoravanje i za navigaciju”, izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a nedugo zatim je tu izjavu i potvrdilo 29 država članica.

Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a, dodao je i istaknuo da NATO ne namjerava u svemir postavljati oružje.

No napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti, rekla je u utorak američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.



Članak 5. osnivačkog ugovora kaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez. To je jedno od najvažnijih načela NATO-a koje je dosad aktivirano samo jedanput, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Podsjetimo, Trump je prije otprilike godinu dana već najavio proširenje američkog sustava obrane na svemir koji je po njemu od iznimne važnosti za interese SAD-a.

Komentari