Pljušte reakcije oporbe na uhićenje sudaca: ‘Nije dobro da nam bjegunac pred hrvatskim zakonima kroji reformu pravosuđa’

Saborska oporba u srijedu je ocijenila da uhićenje trojice osječkih sudaca za koje Zdravko Mamić tvrdi da ih je podmićivao pokazuje stanje u hrvatskom pravosuđu te da najveća odgovornost za stanje u toj grani vlasti nije na politici nego na sucima.

Zastupnik SDP-a i član DSV-a Arsen Bauk ocijenio je da “stanje u pravosuđu najbolje ilustrira činjenica da je Zdravko Mamić na slobodi, a suci koji su ga osudili uhićeni”. Svatko iz toga može izvlačiti zaključke koje želi, ali to je trenutačno stanje u Hrvatskoj, u lipnju 2021. godine, poručio je.

Mostov Nikola Grmoja ističe da nismo mogli znati koliko je istina u onome što je iznosio bjegunac od hrvatskog pravosuđa Mamić, ali, dodaje, ako su USKOK i državne institucije krenule u tom smjeru očito je da gdje ima dima, ima i vatre. Ovo pokazuje kakvo je stanje u hrvatskom pravouđu i da imamo suce na koje se može na takav način utjecati i za koje postoji sumnja da su primili mito, istaknuo je.

Suci imaju dvotrećinsku većinu u DSV-u. Politika nije jedini problem

“Iz ovoga je vidljivo da nisu političari najodgovorniji za stanje u pravosuđu jer su samo dva zastupnika u Državnom sudbenom vijeću, a suci imaju dvotrećinsku većinu, što pokazuje da politika nije jedini problem. Uostalom, ovdje je riječ o moćniku, nogometnom menadžeru koji, ako je podmićivao suce, to nije činio sa snagom politike iza sebe nego je snagom svog novca utjecao i na politiku i na pravosuđe. To pokazuje da mi imamo deklaratornu neovisnost hrvatskog pravosuđa, ali da je pitanje koliko naši suci imaju integriteta i koliko su zapravo neovisni”, mišljenja je Grmoja.



Mamića je pozvao da se ne zaustavi samo na onima koji su mu potrebni kako bi dokazao svoju nevinost nego neka se okrene prema onima koje je sve ove godine podmićivao. “To je začarani krug utjecaja poduzetnika na politiku i političke odluke. Nisam maknuo politiku iz fokusa odgovornosti, ali ako maknemo političare iz DSV-a, nećemo riješiti probleme hrvatskog pravosuđa”, upozorio je.

Pročešljati sve sudove i imovinu sudaca

Grmoja smatra da treba “pročešljati” sve sudove i imovinu sudaca. Naglašava i da se Mamića ne može nazivati reformatorom pravosuđa jer to znači da ako nekoga podmićuješ pa upadneš u probleme, onda prozivaš suce koje si podmićivao. Njemu današnja uhićenja pogoduju zbog njegove presude, a reforma pravosuđa bi bila kada bi Mamić priznao kome je sve iz HDZ-a dao novac, je li možda financirao bivše predsjednike i predsjednicu, koga je sve na različitim pozicijama u Hrvatskoj podmićivao i s kim je bio u kontaktu, zaključio je potpredsjednik Mosta.

Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta mišljenja je da “nikako nije dobro da nam bjegunac pred hrvatskim zakonima i pravosuđem kroji reformu pravosuđa”. Već duže vrijeme, ne samo mi iz oporbe, nego i investitori upozoravaju da je reforma pravosuđa itekako nužna jer je to jedan od čimbenika zbog kojeg investicije zaobilaze Hrvatsku, napomenula je.

Jučer smo i na Odboru za pravosuđe vidjeli da, kada se samo malo zagrebe u pravosuđe, odmah se svi dignu na zadnje noge i očigledno mnogima odgovara trenutačna situacija, a to za Hrvatsku i našu gospodarsku situaciju nikako nije dobro, smatra Vučemilović.

GLAS: Zdravo pravosuđe možemo imati samo ako nema HDZ-a na vlasti

Komentari