Pljušte reakcije na HUBOL-ov poziv liječnicima iz Sabora da se vrate svom pozivu. Evo što kažu

Boris Kovacev / CROPIX

HUBOL je pozvao sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici, te ustvrdio kako posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera.

Iako je nije imenovao, jasno je da misli na Maju Grbu-Bujević koja je na te prozivke odgovorila na svom Facebook profilu, ističući kako je “u ovako teškoj i zahtjevnoj situaciji, prozivati bilo koga kontraproduktivno, osobito ako se upire prstom u konkretnu osobu, ne imajući pravog uvida u njezin rad”.

Od 151 saborskog zastupnika, njih 11 su liječnici, osam ih je u Klubu HDZ-a, dvije u Klubu SDP-a, a jedan – Milan Vrkljan u Klubu Domovinskog pokreta. Osim Grbe-Bujević, u HDZ-ovu Klubu liječnici su Ivan Ćelić, Goran Dodig (psihijatri) Mladen Karlić (ginekolog), Ivan Kirin (kirurg), Željko Reiner (internist), Hrvoje Šimić (fizijatar).

Liječnici su i Mostov Božo Petrov (psihijatar), SDP-ove Andreja Marić (internistica) i Renata Sabljar-Dračevac (psihijatrica) koja na HUBOL-ove prozivke odgovara da su i ona i Marić zaposlene u svojim ustanovama i uz saborsku dužnost, rade i svoj liječnički posao.

Smatra da je vrijeme za obavezne mjere

Kako je kazala Hini, očekuje da će na sjednici biti i riječi o pandemiji koronavirusa s obzirom na aktualnu eskalaciju broja zaraženih u Hrvatskoj. Sabljar-Dračevac smatra da više nije dovoljno građanima davati preporuke nego obavezne mjere, pogotovo onih koje se tiču javnog prijevoza, školstva i slično jer je, ističe, „situacija ozbiljna i sustav je neće moći podnijeti jer je veliki broj oboljelih zdravstvenih radnika“.

 

Na svom Facebook profilu je ranije napisala da se “slaže s kolegama liječnicima iz HUBOL-a kako je ugroza urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava, zbog čega je i sazvala sjednicu Odbora”. Krajnje je vrijeme za poduzimanje ozbiljnih mjera zaštite od pandemije. Zahvaljujem umirovljenim kolegama koji su voljni pomoći pacijentima, pri tome treba ih zaštititi kako nam se ne bi razboljeli. Na dispoziciji sam struci, dodala je.

HUBOL-ov poziv je neprimjeren

Zastupnik-liječnik je i Milan Vrkljan (DP) koji neprimjerenim drži HUBOL-ov poziv da se svi liječnici u politici i javnim poslovima uključe u liječenje Covid-19.

“Tražiti od ministra zdravstva, ravnatelja HZZO-a, svih ravnatelja, liječnika koji su u raznim administrativnim poslovima da se uključe u liječenje Covid-19 je neprimjereno, jer to nije bolest u kojima su oni visoko sofisticirano pripremljeni i educirani“, kazao je zastupnik i slikovito to objasnio.

“To bi bilo kao da mene, sveučilišnog profesora koji se bavi endokrinološkim tumorima, pošaljete u salu za kateterizaciju da radim infarkt miokarda“. “Znači, to je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju i među liječnike i među pacijente. Neprihvatljivo u ozbiljnom sustavu“, uzvratio je Vrkljan na HUBOL-ov poziv, piše Dnevnik.hr. 

Komentari