Plitvička jezera drastično snizila cijene ulaznica

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Dva najveća hrvatska nacionalna parka, Krka i Plitvička jezera, u posljednja dva mjeseca izgledaju kao iz bajke, ali bez ljudi. Gubici su golemi, jer zbog pandemije su 45 dana staze bile prazne. A od sutra se ponovno može gaziti njima. Po akcijskim cijenama, uz epidemiološke mjere.

Među ostalim, obvezan je razmak među posjetiteljima. Potrebno je pridržavati se razmaka i u brodovima i autobusima, kao i dezinficirati prostorije u koje ulaze gosti. No, bez stranih turista teško da će turistička krvna slika parkova ove godine biti dobra. U strukturi posjetitelja NP Krka strani državljani čine 86 posto. Kao ozebli sunce čekaju posjetitelje.

Obližnja Plitvička jezera na godinu posjeti gotovo dva milijuna ljudi. I oni otvaraju svoja vrata. Ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, najavljuje niže cijene ulaznica.

‘Nakon gotovo dvomjesečne stranke, sutra otvaramo vrata. Krećemo sa dvotjednom kampanjom ‘Proljeće na Plitvičkim jezerima’. Cijena je 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 25 kuna za djecu od 7 do 18 godina. Mlađi od 7 godina imaju besplatan upad’, pojasnio je Kovačević.



Objasnio je i da NP ove godine neće zapošljavati sezonske radnike.

“S obzirom da imamo stalnih 700 djelatnika, ove godine zbog ovakve situacije, sezonce nažalost nećemo uzimati. Sezonu ćemo izgurati sa stalnim zaposlenicima”, rekao je.

S gotovo dva milijuna posjetitelja koliko ih godišnje posjeti, ove godine ne mogu računati.

“Ove godine ne možemo dostići dva milijuna. Prošle godine smo imali i posebnu regulaciju posjeta s online ulaznicama. Vidjet ćemo kako ćemo otvoriti granice. Kroz mjesec i pol ćemo možda moći nešto prognozirati. U sadašnjoj situaciji, mi se nadamo da će biti posjetitelja i iz zapadne Europe”, zaključio je Kovačić za Dnevnik.hr.

Komentari