Plenkovićevi zamjenici Anušić ili Medved, a potpredsjednici Horvat i Butković

Damir Krajac / CROPIX

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i ponovni kandidat za tu funkciju, gotovo je formirao svoj tim za izbore u HDZ-u.

Još je dvojba hoće li kandidat za njegova stranačkog zamjenika biti Ivan Anušić, osječko-baranjski župan koji je bio i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, ili Tomislav Medved, ministar branitelja. Ta bi se dvojba trebala razriješiti na sutrašnjem sastanku, a ponuda za zamjenika prvo je stigla Anušiću.

U svakom slučaju, Plenković zamjenika traži u redovima stranačke desnice, odnosno onih koji su prošli Domovinski rat budući da se Plenkoviću u HDZ-u upravo prigovara da je stranku previše gurnuo u lijevi centar.

Krstičević će voditi Plenkovićev stožer na izborima

Anušić je, naime, bio maloljetni dragovoljac, a Medved je umirovljeni brigadni general. U kombinaciji za zamjenika bio je i ministar obrane Damir Krstičević, ali on će voditi Plenkovićev stožer na izborima u HDZ-u koji se 15.ožujka, po modelu jedan član jedan glas, održavaju za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika.



Ovisno hoće li kandidat za zamjenika biti Anušić ili Medved, onaj drugi će biti kandidat za potpredsjednika, a u Plenkovićevu potpredsjedničkom timu trebali bi biti još ministar Oleg Butković i ministar Darko Horvat. Četvrti kandidat za potpredsjednika još je nepoznat, ali svakako će biti netko od kandidata s juga Hrvatske kako bi se zadovoljila i regionalna zastupljenost.

Plenkovićev tim na stranačkim izborima konkurirat će alternativnoj opciji, odnosno trojnom paktu Kovač/Stier/Penava koji je formiran kako oponenti ne bi rasipali glasove. Kovač je kandidat za predsjednika stranke, Penava za zamjenika, a Stier za potpredsjednika.

U kuloarima se čuje kako bi kandidati za potpredsjednike te alternativne opcije mogli biti još Milijan Brkić, Domagoj Ivan Milošević te Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, ali to nisu potvrđene informacije.

Izvori bliski Plenkovićevim oponentima kažu kako je dogovor da Kovač bude kandidat za šefa stranke postignut zato jer se smatra da on može zahvatiti više stranačkih birača koji su za promjenu od Stiera, a kada je Kovač, koji potječe iz diplomacije, kandidat za prvog čovjeka HDZ-a, onda nije bilo smisla da i njegov zamjenik bude kandidat istog vanjskopolitičkog profila. Zato je Penava kandidat za zamjenika, a Stier potpredsjednika stranke, piše N1.

Komentari