Plenkovićeva strategija suzbijanja korupcije: Mijenjat će se zakoni

Radna skupina za izradu nove strategije borbe protiv korupcije započet će s radom kroz petnaestak dana, a sama strategija trebala bi biti napisana do konca godine, piše u ponedjeljak Jutarnji list pozivajući se na Ministarstvo pravosuđa.

Paralelno s time, Vlada kreće u izmjene nekoliko zakona – mijenjat će se Zakon o kaznenom postupku, Zakon o Vladi, Zakon o Uskoku, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o proračunu i Zakon o zviždačima.

“Osnovna ideja je na tragu već postojeće Strategije borbe protiv korupcije, ali ćemo značajno pojačati prevenciju protiv korupcije te podizanje svjesnosti u društvu o štetnosti korupcije kao društveno neprihvatljivog ponašanja.

Što se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku, treba naglasiti daje taj zakon donesen 2008., da je u međuvremenu bilo desetak izmjena, da je svaka od njih unosila određenu konfuziju te da je Ustavni sud u nekoliko svoj ih odluka ukidao pojedinačne odredbe tog zakona.



Formirat ćemo radnu skupinu u koju ćemo uključiti i odvjetnike praktičare, suce, državne odvjetnike i akademsku zajednicu, da vidimo zapravo što se u tih 12 godina sa svim tim izmjena zakona postiglo i da vidimo koje su to odredbe koje dovode do nepotrebnog produljivanja i odugovlačenja kaznenih postupaka.

Cilj nam je ubrzati proces tako da kompletni kazneni postupak završava u razumnom roku”, poručuju za Jutarnji list iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Dodaju da pod “razumnim rokom” podrazumijevaju da cijeli proces od podizanja optužnice do pravomoćne presude treba biti okončan unutar tri godine kažu.

Izmjenama Zakon o Vladi ukinut će se, poručuju iz Ministarstva, imunitet članovima Vlade za koruptivna kaznena djela (kaznena djela davanja i primanja mita, zloporaba položaja i ovlasti i slična djela) koja se gone po službenoj dužnosti, donosi Jutarnji list.

Komentari