Plenkovićeva najava ulaska u Schengen: To se može dogoditi već iduće godine

Andrej Plenkovic. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Plenković je u četvrtak i petak sudjelovao na dvodnevnom samitu čelnika država članica EU-a, a na kraju je održan i samit eurozone u inkluzivnom formatu, što znači da su sudjelovale sve članice EU-a, a ne samo one koje dijele zajedničku valutu.

“Naš temeljni cilj je ulazak u Schengen za što smo ispunili sve tehničke kriterije, želimo ući 2022. i mislim da ćemo u tome uspjeti  jer ne vidim više nikakve prepreke. Također, što se tiče europodručja, Hrvatska ispunjava sve obveze iz akcijskog plana i ambicija je da uđemo početkom 2023. godine”, rekao je Plenković.

Plenković o Mađarskoj

“Ono što je bitno jest da je Hrvatska protiv bilo kakve diskriminacije, poštujemo ljudska prava, prava svih manjina i tu nemamo nikakvih dilema.”


Pred početak samita čelnici 17 država članica potpisali su pismo u kojem su kritizirali mađarski zakon i pozvali na poštivanje prava svih manjina. Hrvatska nije bila među potpisnicima toga pisma: “Nismo mi tu jedini. Nijedna slavenska zemlja nije se pridružila tom pismu. Ogromna je razlika između zemalja srednje i istočne Europe s jedne strane i zapadne Europe s druge strane”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i BiH

“To je problem, da su oni uspjeli nagovoriti svoje kolege iz kluba socijalista onda bi amandman prošao. Ne znam kako oni nisu mogli utjecati na svoje kolege, prije par godina je to prolazilo uz njihovu potporu, a sada se nešto promijenilo, ne kod nas nego kod njih”, rekao je Plenković

Za kraj je samo pozvao ljude da se cijepe, piše N1.

Komentari