Plenkovićev posebni savjetnik Fuchs: Ministrica Divjak provocira vlastitu smjenu

Boris Kovacev / CROPIX

Prozivke ministrice Blaženke Divjak Vladi i HDZ-u komentirao je Radovan Fuchs, posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja. Fuchs smatra da ministrica možda provocira vlastitu smjenu.

Ministrica Divjak je održala izvanredni sastanak sa sindikatima a ranije je prozvala sindikate i vladu da vode “igre moći” zbog kojih pate učenici. Ministrica je dodala da treba učiniti ono što je najbolje za učenike, bez čvrstog svrstavanja na strane.

Fuchs smatra da nije istina da se ministrica “ne svrstava” između Vlade i sindikata.

“Izjava ministrice da se ona ne svrstava ni na jednu stranu je neistinita. Naime, ministrica je glasala na Vladi za usvajanje proračuna u kojem financijski nije ugrađen zahtjev sindikata, ali je ugrađen Vladin prijedlog o povećanju plaća od 6,12 posto učiteljima i nastavnicima. U tom trenutku je znala da u proračunu nisu ugrađeni sindikalni zahtjevi tako da se glasanjem za proračun ministrica itekako svrstala na stranu protiv sindikalnih zahtjeva.”



Kaže da može samo nagađati zbog kojeg je razloga ministrica reterirala svoju odluku.

“Možda je razlog taj što ministrica traži izlaznu varijantu iz problema kojih je jednim dijelom i sama uzrokovala. Kad kažem ‘izlazna varijanta’ mislim na to da provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva. Ostavku ne želi dati jer bi činom ostavke morala priznati da je ili pogriješila ili da ne može riješiti probleme, što je stavlja u poziciju da ju se proglasi nedovoljno sposobnom za ulogu koju obnaša”, rekao je Fuchs, prenosi Jutarnji list.

Komentari