Plenkovića rešetali pitanjima o Milanoviću: Predsjednik ima niz sjajnih izjava…

Nel Pavletic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u četvrtak u Bruxellesu najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića o nekoliko tema samo jednom ironičnom rečenicom – to su sjajne izjave.

“To su sjajne izjave”, rekao je Plenković zamoljen da komentira izjave predsjednika Zorana Milanovića o tome da američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi u Hrvatsku prodati borbene zrakoplove i da Hrvatska treba kupiti zrakoplove samo od članica NATO-a, što bi značilo da otpadaju švedski Gripeni.

Plenković je u četvrtak i petak u Bruxellesu gdje se održava izvanredni sastanaka na vrhu zemalja članica EU-a.

Premijer je jednako odgovorio na upit da komentira Milanovićevu izjavu da je “lockdown bio tlapnja” kao i izraz “samodopadne narikače” kojim je predsjednik nazvao saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak.



Što se tiče nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da je Uredu predsjednika ponuđeno da delegira svoga predstavnika u vladino povjerenstvo za nabavu zrakoplova, što je predsjednik odbio.

“Predsjednik je to odbio. Eto tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu”, rekao je Plenković.

Što se tiče suradnje s predsjednikom Republike u pogledu Bosne i Hercegovine i položaja Hrvata u toj zemlji, Plenković je rekao da su se on i njegova vlada time bavili i prije “zadnjih dvije ili tri predsjednikove izjave”.

“Što se tiče našeg angažmana u potpori Bosni i Hercegovini, organizacije Zagrebačkog samita, dizanja teme konstitutivnosti Hrvata, mi smo to radili i prije predsjednikovih zadnjih dvije ili tri izjave”, rekao je Plenković.

Kazao je da je stav njegove vlade i njega osobno više nego jasan.

“Ključno je da se moramo vratiti slovu i duhu Daytonskog sporazuma. To da jedan, mnogobrojniji bošnjački narod u Federaciji BiH bira predstavnika Hrvata u predsjedništvo dovodi do nezadovoljstva i do nelegitimne zastupljenosti. Ta praksa postoji još od 2006. godine i do tada se nitko nije sjetio dezavuirati Daytonski sporazum. Nije to nešto novo, mi o tome govorimo barem 14 godina”, rekao je Plenković.

Komentari