Plenković: Znakovi su ohrabrujući, ali brojke su i dalje visoke, ne smijemo se opustiti

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak istaknuo je kako je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj bolja, ali da se ne smijemo opustiti i misliti da je opasnost prošla. Još jednom je pozvao sve građane da se cijepe.

“Ono što je dobro je da imamo novu situaciju, u kojoj možemo konstatirati da se drugi tjedan zaredom broj potvrđenih novih slučaja se smanjuje. Imali smo tri tjedna svojevrsne stagnacije, prošli tjedan pad od 10 posto, u zadnji tjedan pad od čak 22 posto. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke i ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu i na taj način pridonijeti usporavanju pada novozaraženih. Na taj način ćemo i uz izgledno ljepše vrijeme koje dolazi i dolazak novih količina cjepiva doći u poziciju da zaštitimo naše sugrađane”, rekao je Plenković te još jednom podsjetio na dolazak većih količina cjepiva:

“Od 1. svibnja pa do 30. lipnja imat ćemo na tjednoj bazi znatno veće količine cjepiva, na tom tragu je bio sastanak ministra Beroša, potpredsjednika Božinovića i mene sa svim županima, gdje smo i njima i čelnicima županijskih zavoda za javnozdravstvo najavili puno veće količine cjepiva što znači dodatnu mobilizaciju svih županijskih zavoda za javno zdravstvo. Moramo cijepiti što više ljudi. Ono je dobro, korisno, prednosti od mogućih rizika su puno, puno veće.”

Na 341.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u Hrvatskoj do jučer je umrlo 7315 osoba.



“To je jedan umrli na 47 potvrđenih. Što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80.000 cijepljenih. Daleko je veći rizik za zdravlje zaraženost Covidom, nego rizik od cijepljenja”, rekao premijer te još jednom pozvao sve građane da se cijepe.

Plenković je na kraju još jednom osudio incident u Borovu prošlog vikenda, kada je skupina navijača izvikivala poruke govora mržnje.

“Za to nema opravdanja. Taj izgred protivan je interesima Hrvatske i to nije domoljuban čin, već posve suprotno. Bit će i onih koji će u ispadima nastojati izjednačiti žrtvu i agresora i tražiti opravdanja. Imamo zato i razlog više za takvu osudu. Policija je reagirala i privela one koji su sudjelovali u ovom nedopustivom incidentu”, kazao je Plenković, prenosi N1

Komentari