Plenković: Živimo u slobodnoj zemlji, važno je da primatelj informacije ima vlastiti filter

Andrej Plenković Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon sastanka Užeg kabineta vlade, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

“Naš je cilj da pojačanom dinamikom cijepljenja smanjimo moguću smrtnost na najmanju moguću mjeru”, rekao je premijer, dodajući da je to jedini način kako se svijet može dugoročno obraniti od pandemije.

“Što se tiče malih društava, obrta, mislim da je bilo puno zemalja gdje su mnogi ostajali bez posla i zatvarali. Mi smo održali tempo potpora izrazito visok i imali smo jedne od blažih restriktivnih mjera što je omogućilo ljudima da rade”, kazao je Plenković, javlja N1.

“Od 100 novih hospitaliziranih, njih 95 posto nije cijepljeno. Cjepivo štiti od najgorih posljedica. Može se dogoditi da se netko zarazi. U zadnjih 1,5 mjesec dana osigurali smo toliko cjepiva da se svatko može cijepiti”, dodao je.


“Imamo alate da se zaštitimo, a ne štitimo se”, poručio je.

“Ne vidim stvarni razlog da se poklanja povjerenje nekakvim informacijskim silosima i društvenimn mrežama, a ne slušamo ove koji za to idu u škole, kvalificirani su i imaju dužnosti koje im nalažu da govore istinu. Imate A ili B, ova stvar je dosta jednostavna u biti”, navodi Plenković.

‘Čak se mogu složiti s Milanovićem’

Osvrnuo se na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da bi kroz mjesec dana trebalo ukiniti epidemiološke mjere.

“Živimo u slobodnoj zemlji, slobodnih medija i mogućnosti da svatko kaže što hoće. Mislim da je to dobro, ali važno je da primatelj informacije ima vlastiti filter da može provjeriti je li to što čuje zaista tako ili nije.

Vjerujem da svi epidemiolozi žele dobro, njihova je zadaća da upozoravaju na eventualne negativne scenarije. Prema podacima koje imamo do sada, ova je sezona bolja nego prošla. Sigurno nije na razini 2019., ali ćemo se truditi da bude bolja od prošlogodišnje”, rekao je i dodao:

“U trenutku kada nastane stampedo, aha tu je opasnost, crveno je, velika su žarišta, vratite se ili ostanite tamo do kraja, ali ćete kasnije morati u karantenu, to će se dogoditi u roku u 48 sati. Zato kažem, na nama je da budemo kredibilni, da se ponašamo odgovorno.”

Što se tiče komentara Milanovića, ja sam skoro istu stvar rekao prije na našim internim sastancima, čak bi se s ovim i mogao složiti. Što je poanta? Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku. Ja bih volio da sezona traje da kraja kolovoza, a onda u 9., 10., 11. i 12. mjesecu dolaze naši tradicionalni gosti, dobro informirani”, dodao je.

Komentari