Plenković: Želimo da Hrvate u BiH predstavljaju njihovi legitimni predstavnici

Goran Mehkek / CROPIX

Sjednica Vlade održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer Andrej Plenković u uvodnom je govoru najavio i drugu sjednicu Vlade popodne u 17.30 povodom posjeta povjerenice Europske komisije za koheziju i reforme Elise Ferreire. Ustvrdio je da je Vladin paket mjera donio mir poduzetnicima i građanima. Govorio je i o energetici i popunjenosti hrvatskog skladišta plina, kazavši da je skladište podzemnog plina Okoli prema planu na 90% popunjenosti. Najavio je pomoć Vlade zbog posljedica ekstremnih prirodnih nepogoda.

Premijer Andrej Plenković govorio je o posjetu New Yorku, istaknuvši niz aktivnosti, među ostalim i susrete s Hrvatima koji žive u SAD-u.

Posjet je ocijenio sadržajnim, dobrim i u okviru ključnih vanjskopolitičkih stajališta RH.

“U prilog građana i poduzetnika”

– Održana je telefonska sjednica Vlade na kojoj su smanjene cijene benzina i dizela, te još smo jednom djelovali u prilog građana i poduzetnika, rekao je.



Komentirao je i aktualno prijepodne.

– Članovi i članice Vlade argumentirano su odgovarali na pitanja zastupnika, kazao je.

Učinkovit paket mjera

Govorio je o paketu mjera od 21 mlrd. kuna kazao je da je osiguran mir građanima i poduzetnicima.

– Već se osjeća da se nakon našeg paketa ozračje neizvjesnosti i zabrinutosti sasvim smirilo, istaknuo je.

Kazao je da je to osjetio u Bjelovaru u razgovoru s poduzetnicima, gradonačelnicima, načelnicima.

Uoči izbora u BiH

Rezimirao je posjet Livnu u BiH, gdje su podržani kandidati Hrvatskog sabora na općim izborima u BiH.

– Želimo da Hrvate u BiH predstavljaju njihovi legitimni predstavnici. Stalna politika zauzimanja za ravnopravnost Hrvata kontinuitet je naše politike, naglasio je i dodao da je Hrvatska prijatelj, saveznik, susjed BiH, država koja se najviše zalaže za europski i reformski put BiH.

EBRD-ova procjena svrstava Hrvatsku među najbolje u srednjoj Europi

– EBRD-ova procjena rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od 6,5% na tragu je realnih očekivanja i svrstava Hrvatsku među najbolje u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je.

Izjavio je da to Hrvatsku svrstava među najbolje kad je riječ o državama srednje i istočne Europe gdje su Hrvatska i Slovenija praktički trenutno po procjenama i realnom rastu u prvih šest mjeseci najbolje.

Okoli na 90% popunjenosti

Vezano uz energetku i popunjenost hrvatskog skladišta plina, rekao je da je skladište podzemnog plina Okoli prema planu na 90% popunjenosti.

– Mora se naći globalno, ili barem europsko rješenje, koje bi omogućilo limitiranje cijena plina, naglasio je.

Najavio je da će ministar gospodarstva Davor Filipović danas na sastanku ministara energetike EU-a zagovarati hrvatsko stajalište da se mora naći rješenje koje bi omogućilo ograničavanje cijena plina, jer bez toga će se teško stati na kraj špekulacijama.

Stanje u Ini

Osvrnuo se na jučerašnju sjednicu NO-a Ine te rekao da je rekao da je Nadzorni odbor te kompanije primio na znanje ostavke članova Uprave, a hrvatski članovi otišli su bez otpremnina.

– Mora se odmah intenzivno pristupiti radu na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve afere više ne bi dogodile, rekao je.

Poplave u Rijeci

– Maloprije smo razgovarali sa županom Komadinom. Ministar Butković popodne će otići u Rijeku i razgovarati s predstavnicima vlasti. Imamo više nego jasne klimatske promjene gdje se vrlo brzo događaju ekstremne prirodne nepogode. O posljedicama i štetama razgovarali smo i s gradonačelnikom Čazme o onome što se dogodilo prije dva tjedna. Pomoći ćemo u mjeri u kojoj Vlada može, istaknuo je.

Čestitao je policajkama, policajcima i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću Dan hrvatske policije i blagdan njihova zaštitnika sv. Mihovila.

Dnevni red sjednice Vlade

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za potres, među ostalim su točkama bili su i nacrti prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu (EU), Zakona o porezu na dohodak te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta radnog dogovora između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ureda europskog javnog tužitelja o suradnji i pristupu podacima vezanim za otkrivanje i progon kaznenih djela, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, prijedlog izmjena Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, Nacrt prijedloga zakona o sportu, prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Komentari