Plenković želi ovlasti Sabora dok ovaj ne zasjeda, oporba podijeljena; Bulj: S obzirom kako se ponaša ne dozvolimo da nas razvlaste

Oporbeni saborski klubovi podijelili su se u petak oko podrške zakonskom prijedlogu koji Vladi daje ovlast da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog Sabora dok on ne zasjeda.

Dok Vesna Nađ najavljuje da će Klub SDP-a podržati taj zakon, Most najavljuje suprotno. Samo su zastupnici ovlašteni donositi i mijenjati zakone, a s obzirom kako se ponaša Vlada Andreja Plenkovića ne dozvolimo da nas razvlaste, pozvao je Miro Bulj (Most).

Marija Selak Raspudić (NZ u Klubu Mosta) tvrdi da je u predloženom zakonu sve cinično, pa i to da Vlada traži dopuštenje od Sabora u kojem ima discipliniranu i interesno vezanu većinu. Dakle, Vlada pita samu sebe smije li vladati, iščitala je zastupnica koja ističe da su ishodi uvijek isti.

Ishod je isti, glasovanje je samo farsa, a Sabor mašinerija vladajuće većine, kaže zastupnica i navodi kako je sve to nastavak ranije politike u kojoj je Most izbačen iz HDZ-ove Vlade jer je glasovao drugačije o povjerenju ministru Mariću.



“Premijer se ne srami ponavljati tu činjenicu, ne znajući da priznaje skandaloznu stvar – da je glasovanje u Vladi ‘performans zračenja pazuha’, jer u slučaju da vam padne na pamet glasovati drugačije od onoga što tata očekuje, letite van“, rekla je Selak Raspudić.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) pozvala je da se Saboru vrate ovlasti koje mu pripadaju, da preuzme političku odgovornost i počne kontrolirati što radi Vlada, podsjećajući da Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je pod utjecajem Vlade, samostalno donosi mjere u borbi protiv epidemije bez parlamentarne kontrole.

Sabor se odrekao političke odgovornosti i mogućnosti kontrole Vlade

Navodeći primjer njemačkog Bundestaga, koji raspravlja o mjerama Stožera i može ih opozvati ako nije uvjeren u njihovu neophodnost, Benčić pita kako to da se Hrvatski sabor odrekao političke odgovornosti i mogućnosti kontrole Vlade u upravljanju jednom od najvećih kriza.

Kada je riječ o ograničavanju ustavnih prava građana, smatra Benčić, o tome bi Sabor trebao odlučivati dvotrećinskom većinom ili minimalno morao moći opozvati mjere Stožera kada utvrdi da nisu razmjerne.

“Zato što je sve prepušteno Stožeru ne znamo tko je na kraju politički odgovoran za provedbu pojedinih mjera”, kazala je Benčić dodavši da se zbog nerazdvajanja struke i politike već mjesec dana ne donose mjere za koje se znalo da ih se mora donijeti.

I Domagoj Hajduković (SDP) drži da se ovlasti ne mogu delegirati kada je riječ o ograničavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Spomenutim zakonom koji se donosi svake godine, Vlada bi dobila ovlast da uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te pitanja koja prema Ustavu može uređivati samo Sabor.

To bi ovlaštenje vrijedilo samo za razdoblje u kojem Sabor redovito ne zasjeda, od 15. prosinca do 15. siječnja, te od 15. srpnja do 15. rujna iduće godine.

Vladine Uredbe koje će biti na snazi na dan stupanja na snagu predloženog zakona (10. prosinca 2020.) ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2021.

Komentari