Plenković: Žalac je članica HDZ-a. Ne vidim da je ona za bilo što još kriva

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako u ovom trenutku ne vidi da je bivša ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac za bilo što kriva, nakon što je Uskok proširio istragu u aferi Vjetroelektrane protiv Žalac i još nekoliko osumnjičenika.

“Pročitao sam priopćenje, primio sam to na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju – imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti o čemu se točno radi”, rekao je Plenković novinarima prilikom posjete Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nemam informacije što rade Uskok ili DORH

Ono što zna jest da je kredit koji je bio u pitanju odobren, koliko je njemu poznato, sukladno svim pravilima HBOR-a.

“Tu moramo malo vidjeti o čemu točno se radi. Ja u ovom trenutku niti znam niti mogu komentirati detalje jer nemam informacije o tome što rade Uskok ili DORH. Ona je članica HDZ-a. U ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što još kriva”, kaže Plenković.



Ustvrdio je da se sa Žalac zadnji put vidio prije otprilike mjesec dana, ali nisu razgovarali o slučaju Vjetroelektrane.

“Ona će sama voditi ovu stvar, a što se tiče naših odnosa, oni su korektni kakvi su bili i inače”, istaknuo je premijer.

Beroš zna što treba napraviti

Što se tiče problema s platformom CijepiSe i cijepljenjem, u nedjelju je obavio “temeljit” razgovor sa cijelim Stožerom civilne zaštite, a potom i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, te mu “točku po točku” dao zadaće što treba napraviti.

Ponovio je kako je Vlada osigurala, od kraja prosinca do kraja lipnja, minimalno 3,2 milijuna doza cjepiva.

“Svi koji se žele cijepiti, imat će priliku za to. Ministar ima precizne naputke kako da ustroji, popravi i koordinira svu aktivnost u tom pogledu i vjerujem da će se tog posla intenzivno primiti i da ćemo kroz koji dan imati konsolidiran proces”, rekao je dodavši da se tehničke zapreke u nekom programu mogu popraviti u najhitnijem roku.

Opovrgnuo je da se po Hrvatskoj trenutno distribuira samo 3000 doza cjepiva, a na tehnička pitanja o platformi nije htio govoriti, već je poručio da će ministar u četvrtak izvijestiti o tome što je napravio.

Jučer je rekao kako će platiti penale svi koji nisu ispunili obavezu vezano za platformu, a danas je pojasnio od koga će se naplatiti penali. “Kao i svaka nabava, ako netko nije ispoštovao svoj ugovor koji je potpisao s ministarstvom od njega treba tražiti naknadu za nefunkcioniranje”.

Upitan ima li ministar Beroš još uvijek njegovu podršku, odgovorio je kako je Beroš “ministar u Vladi koji radi”.

Plenković se ne osjeća odgovornim za probleme s platformom te je poručio kako je bitno ono što je pred nama – cijepljenje, stoga je još jednom građane pozvao da se cijepe jer su koristi daleko veće od rizika i nuspojava.

Škoro i Škare Ožbolt su nepostojeći akteri na zagrebačkom političkom spektru

Komentirajući kandidaturu Miroslava Škore u Zagrebu, Plenković je rekao kako je Škoro u predsjedničkoj kampanji poslužio da dovede SDP-ovog kandidata na Pantovčak.

“Jako je važno da svi birači od centra desno razumiju misiju Škore, koja je, A – oslabiti HDZ i B – pomoći da se biraju kandidati ljevice. To je jedini smisao postojanja Škore”, ustvrdio je.

Ocijenio je da je kandidatura Škore u Zagrebu izmišljena da se oslabi HDZ-ova kandidata Filipovića, a isto je i s kandidaturom Vesne Škare Ožbolt.

“To su nepostojeći akteri na zagrebačkom političkom spektru. Zato je važno da ljudi mudro biraju, biraju ozbiljne ljude s kvalitetnim programom, a ne s floskulama, doskočicama i površnim nabacivanjem polušala. Nije ovo zabavni program, ovo je ozbiljan posao”, poručio je, piše Priznajem.hr

Komentari